Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere în R. Moldova va începe în luna noiembrie
-
20 Octombrie 2020 13:54
Campania de imunizare împotriva gripei sezoniere în Republica Moldova va începe în luna noiembrie. Potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Sănătate Publică primele doze de vaccin antigripal ar urma să ajungă în țară până la sfârșitul acestei luni. Prioritar vor fi imunizate persoanele din grupurile de risc sporit de îmbolnăvire, inclusiv, copiii, medicii și vameșii.
Pentru perioada rece 2020-2021 au fost comandate 200 de mii de doze de vaccin. Acestea vor ajunge în două tranșe, susține șeful secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.
Așteptăm în luna octombrie 100 de mii de doze prin intermediul UNICEF. Este un vaccin antigripal pentru emisfera de nord unde geografic este amplasată și Republica Moldova. Este un vaccin pre-calificat de către Organizația Mondială a Sănătății care corespunde după componența antigenică vaccinului pentru sezonul 2020-2021. Este un vaccin tetravalent care are patru componenți - componenți antigeni ai virusului gripal A(H1N1), A(H3N2) și doi componenți ai antigenului gripal din grupa B, a precizat Ștefan Gheorghiță.
Imunizarea va avea loc pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie. Înainte de administrarea vaccinului, persoanele vor fi supuse unui control medical. Ulterior, va fi monitorizată starea lor de sănătate. Ștefan Gheorghiță menționează că în ultimii șapte ani nu au fost înregistrate reacții adverse după administrarea acestor tipuri de vaccinulri. El a adăugat că prioritar vor fi imunizați copii, femeile gravide, bolnavii cu maladii cronice, diabet zaharat, cu afecțiuni ale aparaturlui respirator, cardiovascular, persoanele care sunt în prima linie cum ar fi medicii, vameșii și lucrătorii sociali.
Vaccinarea antigripală este recomandată și de organizația Mondială a Sănătății în condiția pandemică a infecției cu COVID-19. Vor fi supuși vaccinării numai persoanele în stare de sănătate bună care nu vor avea febră, nu vor avea simptome ale unei infecții virale acute. Persoanele care sunt bolnave de COVID-19 nu pot fi supuse vaccinării împotriva gripei sezoniere și nici altor vaccinuri. Ele pot fi supuse vaccinării numai după însănătoșirea clinică și după recomandarea medicului de familie, a mai spus Ștefan Gheorghiță.
Șeful secției supraveghere epidemiologică a precizat că o parte din vaccinuri sunt achiziționate din bugetul de stat, o parte din cheltuieli sunt acoperite de Casa Națională de Asigurări în Medicină, iar o parte constituie donații.