Campania ”16 acțiuni împotriva violenței pe bază de gen”
-
25 Noiembrie 2015 18:19
![Campania ”16 acțiuni împotriva violenței pe bază de gen” Campania ”16 acțiuni împotriva violenței pe bază de gen”](https://media.radiochisinau.md/image/201511/640x360/radiochisinau_cf8eb9ca1d3db031ab5d4dc49c1dbca9.jpg)
Fiecare a treia femeie din Republica Moldova s-a confruntat cu, cel puțin, o formă de violență pe parcursul vieții, iar fiecare a cincea a fost suspusă violenței sexuale.
Sunt datele prezentate miercuri, 25 noiembrie, de către reprezentanții Organizației Națiunilor Unite în Republica Moldova de Ziua Internațională pentru combaterea violenței asupra femeilor. Autoritățile de la Chișinău, împreună cu mai multe ONG-uri au lansat astăzi și o campanie menită să crească gradul de conștientizare împotriva violenței față de femei.
Campania ”16 acțiuni împotriva violenței pe bază de gen” se va desfășura în Republica Moldova până pe 10 decembrie, perioadă în care vor fi organizate acțiuni sociale și mese rotunde, difuzate spoturi publicitare pe canalele tv și radio. Campania are drept scop schimbarea percepției în rândul femeilor că violența este o normă și sensibilizarea societății față de fenomenul violenței. Președintele centrului de Protecție și Asistență ”La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, susține că violența se produce ca urmare a mai multor factori.
”În primul rând persistă stereotipul și atitudinea patriarhală vizavi de rolurile și responsabilitățile femeilor și bărbaților în familie cât și în viața socială. Un nivel înalt de toleranță față de violența în familie, dar și față de violența față de femei în general. Cu toate că există lege, se resimte un răspuns insuficient în special la nivel local, din partea diferitor specialiști”, a constatat Daniela Misail-Nichitin.
De la începutul acestui an, peste 1 600 de femei au fost supuse actelor de violență în familie iar aproape 4 000 de persoane stau la evidența poliției ca fiind autori ai unor acte de violență. Aproximativ 90 la sută dintre aceștia sunt bărbați, arată datele poliției.
Violența domestică este o problemă la nivel mondial, a declarat în cadrul conferinței de lansare a campaniei, Ulziisuren Jamsran, șef interimar al Oficiului de țară UN Women în Moldova.
”La nivel global fiecare a treia femeie suferă o formă sau alta de violență. Majoritatea dintre ele sunt victime ale violenței fizice și sexuale aplicate în mod special de către proprii parteneri. Acțiunile fiecăruia dintre noi ar trebui să înceapă inclusiv de la aceste 16 zile de campanie, în care să își pună întrebări precum : ce este violența, avem suficientă informație despre acest fenomen, știm cum să combatem acest fenomen în cazul în care ne confruntăm cu el”, a declarat Ulziisuren Jamsran.
”Violența aduce durere, teroare și suferință, distruge personalitatea, relațiile, viețile oamenilor. Toți cei care reacționăm și ne implicăm cred că facem un pas spre a îndrepta lucrurile, spre a aduce acea schimbare care aduce încredere și bucurie, care aplanează acea suferință pe care nu trebuie să o trăiască nici o femeie și nici un copil”, a declarat Sanda Diviricean, una dintre protagonistele spotului video social care urmează să fie difuzat în aceste 16 zile de campanie.
Campania este coordonată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu mai multe organizații nonguvernamentale care luptă pentru apărarea drepturilor omului în Republica Moldova, și se desfășoară pentru al 13-lea an consecutiv.
Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, este marcată anual în lume la 25 noiembrie, începând din anul 1999.