Cameră specială de audieri pentru participanții la procesul penal, cu posibilitatea de înregistrare audio-video, în cadrul unei procuraturi

  • 16 Septembrie 2021 15:22
Cameră specială de audieri pentru participanții la procesul penal, cu posibilitatea de înregistrare audio-video, în cadrul unei procuraturi

În Procuratura raionului Cimișlia a fost creată o cameră specială de audieri pentru participanții la procesul penal, cu posibilitatea de înregistrare audio-video.

Lucrările de renovare s-au desfășurat în perioada august - septembrie, costurile cifrându-se la peste 70.000 de lei. În rezultat a fost amenajat un spațiu de 38,5 m2. Acesta este protejat prin perete-oglindă, pentru a permite recunoașterea suspecților în condiții de siguranță și confidențialitate. Totodată, sala a fost izolată fonic și dotată cu echipament modern, precum camere de înregistrat video și microfoane, scrie Bizlaw.md.

Astfel, va fi asigurată exactitatea și plenitudinea fixării mijloacelor de probă, transmițând atât partea de conținut a audierii, cât și latura emoțională a persoanelor audiate.

”Audierea este probabil unica acțiune procesuală fără de care nu se poate realiza nicio cauză penală. Ne bucurăm că dispunem acum de posibilitatea de înregistrare video, care reflectă starea psihică, fiindcă înregistrările audio nu fixează gesturile și mimica părții sau persoanei audiate”, subliniază Ruslan Caraivan, procuror-șef  al Procuraturii Cimișlia.

Anterior, acțiunile procesuale, inclusiv de recunoaștere, erau făcute într-o cameră cu dimensiuni de 19,25 m2, care nu era dotată conform standardelor naționale și internaționale.

În continuare, Procuratura Cimișlia va asigura întreținerea spațiului. De camera de interogare ar putea beneficia, la solicitare, și procuraturile din vecinătate (Leova, UTA Găgăuzia, Hîncești, Basarabeasca).

Judecătoria din același raion are în gestiune o cameră de audieri pentru copii. Acum, aceste două camere vor fi conectate prin intermediul unui software, permițând accesul la înregistrările video efectuate.

Această premieră a fost posibilă datorită susținerii Suediei, oferită prin intermediul proiectului ”Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociația Obștească ”INVENTO”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău