Camera de control a Reactorului 4 de la Cernobîl, deschisă pentru vizite de câte cinci minute

  • 14 Octombrie 2019 09:55
Camera de control a Reactorului 4 de la Cernobîl, deschisă pentru vizite de câte cinci minute

Turiștii au de acum acces în camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie, însă curioșii nu pot intra decât purtând echipament de protecție și nu pot sta mai mult de 5 minute, transmite Live Science, citat de digi24.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod oficial Cernobîlul drept o atracție turistică încă din luna iunie, cu ocazia inaugurării unui "clopot" gigantic din beton construit pentru a izola locul accidentului de exterior. Însă acest oraș fantomă din Ucraina devenise de mai mult timp o destinație pentru turiștii curajoși - părți din oraș fiind accesibile de mai bine de 10 ani. În luna mai rezervările pentru tururi turistice ale orașului au crescut cu 30% după lansarea seriei HBO cu același nume, care tratează circumstanțele producerii acestui dezastru și lupta pentru stoparea contaminării și izolarea reactorului distrus.

Însă Reactorul 4 rămăsese închis pentru publicul larg, cu excepția celor câțiva cercetători și lucrători de decontaminare care îl mai vizitau. Acum, companiile turistice care oferă tururi ale Cernobîlului au confirmat faptul că se poate vizita chiar și camera de control a acestui reactor, conform CNN, citat de Live Science.

Această incintă, de unde era urmărită activitatea Reactorului 4, a fost puternic afectată de explozie. Ea se află sub noul clopot de beton instalat recent, dar în exteriorul sarcofagului originar, conform publicației britanice The Telegraph.

Nivelul radiațiilor din această incintă este de 40.000 de ori mai mare decât cel normal. Turiștii care se înscriu să viziteze camera de control vor trebui să poarte echipament de protecție și nu vor putea rămâne înăuntru mai mult de 5 minute. După vizită, turiștii vor trebui să treacă prin niște teste radiologice pentru a se măsura nivelul radiațiilor la care au fost expuși.

Această măsură este tipică pentru turiștii care ajung la Cernobâl. Ei trebuie să treacă prin puncte de control al radiațiilor atât la intrare, cât și undeva la mijlocul traseului prin Cernobâl și apoi la încheierea vizitei. De asemenea, vizitele la Cernobâl nu se fac decât în cadru organizat, turiștii neavând voie să se aventureze în orașul fantomă pe cont propriu.

sursa: digi24

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:4,1 m/s
Thu
14
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău