Călugării belgieni reînvie o bere veche de 220 de ani

  • 22 Mai 2019 07:29
Călugării belgieni reînvie o bere veche de 220 de ani

A durat mai mult de 220 de ani, dar ordinul călugărilor de la Abația Grimbergen, producători ai unei renumite beri medievale adoptate de fabricanți în anii 1950, au început să folosească o veche rețetă pe care au redescoperit-o în arhiva proprie.

Pentru a sublinia importanța momentului pentru belgienii amatori de bere, anunțul reluării producției după metode medievale a fost făcut de superiorul abației, părintele Karel Stautemas, în prezența primarului localității și a unui număr de 120 de jurnaliști și entuziaști ai ideii.

Desfăcând prima sticlă, Stautemas a spus că realizarea constituie apogeul a patru ani de cercetări asupra metodelor folosite de călugării care preparau această băutură în Mănăstirea Norbertină, înainte de a fi incendiată de revoluționarii francezi în 1789. Mănăstirea a fost ulterior reconstruită dar se credea că fabrica de bere și rețetele acesteia s-au pierdut. 

Stautemas a recunoscut că poate ar fi mai bine să nu se consume cantități prea mari din berea nou-produsă, care are o concentrație de alcool de 10,8%. "Una sau două e ok", a spus Chris Selleslagh, primarul din Grimbergen, localitate situată la șase mile nord de Bruxelles.
Noua microfabrică de bere, amplasată în același loc cu cea inițială, folosește rețete inspirate din scrierile din secolul XII, care dau detalii despre metodele originale folosite de călugări pentru obținerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate - o inovație pentru vremea respectivă. Aceste cărți cu rețete au fost salvate în secolul XVIII printr-o inițiativă îndrăzneață a călugărilor care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abații și au extras în secret 300 de cărți înainte de incendierea edificiului. 

Pentru noul tip de bere, călugării au păstrat însă doar unele elemente din rețetele vechi, între care lipsa aditivilor artificiali, folosirea de butoaie de lemn și exploatarea unor anumite tipuri de sol local - terroir - pentru cultivarea hameiului. De fapt, după cum au descoperit cei 12 călugări din abație, predecesorii lor inovau în permanență și schimbau rețeta o dată la 10 ani. Noul tip de bere este fabricat în parteneriat cu Carlsberg, care produce seria Grimbergen pentru vânzare în toată lumea și Alken-Maes care se poate procura doar de pe piața belgiană.

Abația Grimbergen a fost fondată în 1128 dar a căzut pradă focului de trei ori în total, fiind considerată un fel de pasăre phoenix și preluând motto-ul "ardet nec consumitur" (arsă dar nu distrusă).

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău