CALM salută lansarea programului național ”Satul european” și speră că învingătorii concursurilor de proiecte nu vor fi influențați politic

  • 26 Martie 2022 11:04
CALM salută lansarea programului național ”Satul european” și speră că învingătorii concursurilor de proiecte nu vor fi influențați politic

Lansarea, zilele trecute, a programului național ”Satul european” este salutată de către reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, care speră, însă, că învingătorii concursurilor de proiecte nu vor fi influențați politic.

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, menționează printre punctele forte ale programului finanțarea unor domenii multiple, suma alocată pentru un proiect fiind destul de mare (până la 10 mil. lei). Un avantaj important este lipsa contribuției, pentru că anterior în cazul unui proiect de 10 milioane de lei, primăria venea cu o contribuție de 10%, adică un milion de lei, lucru uneori complicat pentru primării, potrivit expertului. Printre punctele slabe, Viorel Furdui precizează că unii reprezentanți ai administrațiilor publice locale nu sunt satisfăcuți că nu se finanțează drumurile din acest fond.

”..., primăriile acum primesc bani pentru întreținerea drumurilor, dar nu și pentru construcția lor. Într-un proiect de 10 milioane lei pot fi construiți câțiva km de drum. Pe viitor vom continua discuțiile cu Guvernul despre drumuri, sperăm că odată cu mărirea fondului până la 2 miliarde de lei, acest compartiment va fi inclus”, afirmă expertul. Directorul executiv al CALM mai face referiri la faptul că există temeri că acest fond să fie politizat, câștigătorii fiind influențați politic. În componența consiliului, care este organ decizional, majoritatea vor fi reprezentanți ai administrației centrale, din partea CALM doar unul. Anumite critici au apărut și în legătură cu termenul alocat pentru aplicare, ”în doar 30 de zile este destul de complicat să faci un proiect nou, respectiv sunt avantajați cei care au deja unele proiecte”, mai spune Viorel Furdui.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat pe 21 martie despre lansarea Programului național de dezvoltare locală „Satul European”, prin care ar urma să fie sprijinite proiectele de infrastructură pentru localități. Dosarele la concursul de proiecte pot fi depuse în perioada 22 martie – 20 aprilie 2022. Valoarea limită per proiect este de 10 milioane de lei, suma totală a fondului în acest an fiind de 470 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău