CALM | Reforma fiscală aprobată de Parlament va afecta bugetele autorităților publice locale

  • 02 August 2018 16:35
CALM | Reforma fiscală aprobată de Parlament va afecta bugetele autorităților publice locale

Reforma fiscală aprobată de Parlament va afecta bugetele autorităților publice locale, atrage atenția Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Este vorba despre prevederea prin care impozitul pe venit al persoanelor fizice va reprezenta o taxă unică de 12 la sută, în loc de două trepte de impozitare de 7 și 18 la sută, ca în prezent.

Astfel, numai Municipiul Chișinău ar urma piardă anual circa 300 milioane de lei, iar alte APL vor înregistra de asemenea pierderi semnificative, potrivit estimărilor CALM.

Ca urmare a implementării acestei reforme și dacă aceste pierderi nu vor fi compensate în modul corespunzător, bugetele locale vor avea scăderi de venituri importante, deoarece impozitul pe venitul persoanelor fizice constituie unul dintre elementele de bază pe care este edificat sistemul actual de finanțe publice locale. Vor fi afectate mai ales centrele urbane și unitățile administrativ-teritoriale cu activitate economică intensă, mai estimează CALM.

Deși Guvernul este obligat să acopere financiar aceste pierderi, în prezent nu este cunoscută viziunea Executivului în privința  compensării acestor pierderi, dar și care vor fi aceste modalități. În acest sens, toate mecanismele legale de consultare și dialog, precum și prevederile legale exprese corespunzătoare, sunt totalmente neglijate, se mai arată într-un comunicat al CALM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău