CALM, interesat de o tehnologie coreeană de reciclare ecologică a deșeurilor

  • 14 Ianuarie 2022 09:25
CALM, interesat de o tehnologie coreeană de reciclare ecologică a deșeurilor

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova sunt interesați de realizarea unui obiectiv strategic – reciclarea deșeurilor la un nivel zero de poluare în localitățile țării. O tehnologie coreeană de reciclare ecologică a deșeurilor a fost discutată cu o delegație din Seul, Coreea de Sud.

„Problema gunoiștilor este una foarte mare la noi, e una actuală și dureroasă. Și ea a fost cam uitată de autoritățile de stat. Domeniul necesită investiții mari. Delegația coreeană a prezentat o tehnologie nouă, care e bazată pe ardere la temperaturi foarte înalte, dar fără vreun impact negativ asupra mediului, cu mai multe posibilități de filtrare”, a relatat pentru IPN directorul executiv CALM, Viorel Furdui.

Esența tehnologiei constă în faptul că, în urma arderii deșeurilor, se produce energie electrică și termică, se generează gaz, care poate fi utilizat de consumatori. „Este o eficiență foarte mare. Și este o flexibilitate foarte mare de adaptare la diverse situații – utilajele de ardere pot fi instalate în localități mari și mici, cu capacități diferite”, a menționat Viorel Furdui.

Printre întrebările care au apărut în cadrul discuției a fost adaptarea cadrului legal al Republicii Moldova la posibilitatea implementării metodei coreene. Partea coreeană își poate asuma investiția, dar coreenii „sunt interesați de tariful cu care vor vinde consumatorilor energia obținută în rezultatul arderii deșerților”, a precizat Viorel Furdui.

„Există mai multe asemenea metode – japoneză, germană și altele. Dar sunt câteva aspecte la metoda coreeană pe care le vedem ca avantaje. În primul rând, flexibilitatea și adaptabilitatea utilajelor lor. Ele pot deservi chiar și gunoiști mici din sate. Trebuie examinată atent această modalitate. Sunt multe aspecte pozitive, dar și unele aspect încă neclare – care sunt costurile din partea localităților unde ar putea fi implementată tehnologia, mai multe neclarități din punct de vedere tehnic, legislativ și normativ”, a specificat Viorel Furdui.

În prezent, Coreea de Sud este una din țările lumii cu succese deosebite în gestionarea deșeurilor. Metoda pentru reciclarea deșeurilor, prezentată de delegația sud-coreeană, este una alternativă – sunt tehnologii diferite de cele tradiționale, pentru valorificarea energetică a deșeurilor, cu un grad foarte redus de poluare. Delegația coreeană a invitat reprezentanții Republicii Moldova la Human & Science Co LTD din Seul, Coreea de Sud, pentru a vedea pe viu în ce constă această metodă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău