CALM cheamă mediul de afaceri la discuții despre plafonarea taxelor locale
-
30 Noiembrie 2020 11:47
Congresul Autorităților Locale din Moldova a făcut un nou apel către Guvern să renunțe la plafonarea taxelor locale, prevedere inclusă în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Aleșii locali susțin că prin această decizie sunt promovate interesele unor agenți economici mari, în detrimentul asociațiilor de business mic și mijlociu și producătorilor autohtoni. Mai mult, în opinia primarilor, aceasta este o lovitură asupra autonomiei locale. Premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul nu va renunța la această decizie care, în opinia lui, ar asigura mai multă predictibilitate mediului de afaceri.
Plafonarea taxelor locale nu doar aduce prejudicii autonomiei locale, bugetelor locale și capacității autorităților de a soluționa problemele cetățenilor, dar este și o lovitură pentru mediul de afaceri autohton, în special, cel mic și mijlociu, susține directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui. El a menționat că prin această decizie Guvernul ar promova interesele unor agenți economici mari. Congresul a solicitat instituțiilor de drept să verifice cine ar sta în spatele acestei inițiative de plafonare a taxelor locale, a declarat Viorel Furdui, subliniind că autoritățile publice locale sunt cele mai interesate în atragerea investitorilor și crearea condițiilor favorabile businessului.
„De ce lovim și descurajăm acest efort al autorităților locale de a stimula și mediul de afaceri, pe de o parte, iar pe de altă parte de a avea suficiente resurse pentru a putea rezolva problemele și cetățenilor și mediului de afaceri. Chemăm mediul de afaceri să nu se dea la provocările venite din partea unor funcționari, cercuri de rea credință și care urmăresc interese proprii și înguste. Este evident că sunt alte interese protejate în cazul dat.”
Proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2021 vine cu alte prevederi care ar suplimenta bugetele locale, a declarat, în cadrul unui briefing, premierul Ion Chicu. El a menționat că prin plafonarea taxelor se asigură o predictibilitate agenților economici care vor să investească în Rep. Moldova.
„Noi, acei care vrem să atragem investiții, în primul rând, în teritoriu, vrem să asigurăm o previziune și o predictibilitate pentru investitori, pentru că investitorul când vine, de exemplu, să construiască o fabrică pe acele platforme industriale pe care noi le dezvoltăm în teritoriu din banii bugetului de stat, ei vor să știe care vor fi taxele locale nu doar anul acesta, cu acest primar, dar care vor fi peste doi ani, peste trei ani. În condițiile actuale o asemenea predictibilitate nu este posibilă. De aceea, noi am și venit cu această propunere.”
Împotriva plafonării taxelor locale s-au pronunțat mai mulți experți naționali și internaționali. Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, consideră că din stabilirea plafoanelor vor avea de câștigat câțiva beneficiari care pot fi numărați pe degete. Potrivit expertului, Ministerul Finanțelor promovează anumite interese în detrimentul interesului public și al autorităților publice locale.
În opinia expertului Consiliului Europei, Sorin Ioniță, este periculos faptul că se încalcă un principiu fundamental al autonomiei locale.