Calitatea școlilor de șoferi din Republica Moldova a fost contabilizată într-un clasament, realizat pe baza ratelor de promovabilitate la probele teoretice și practice

  • 15 Mai 16:57
Calitatea școlilor de șoferi din Republica Moldova a fost contabilizată într-un clasament, realizat pe baza ratelor de promovabilitate la probele teoretice și practice

În Rep. Moldova a fost realizat în premieră un clasament privind calitatea instruirii auto, astfel încât, potrivit autorităților, școlile neperformante să fie evitate de potențialii candidați. Potrivit datelor, în ultimul an doar 23% din candidații care vor să obțină permisul de conducere au reușit să susțină proba practică din prima încercare. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a remarcat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă că situația este gravă deoarece „nu  există nicio școală auto la categoria B, care atinge standardul pentru acreditarea unei instituții de învățământ de așa tip”, transmite Radio Chișinău.

Clasamentul realizat pe baza ratelor de promovabilitate la probele teoretice și practice, oferă cetățenilor posibilitatea de a alege instituțiile de învățământ auto în funcție de calitatea studiilor, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Avem o situație gravă constatată și e faptul că nu avem nicio școală auto la categoria B, care atinge acel standard pentru acreditarea unei instituții de învățământ de așa tip. Sunt 50% din absolvenții școlii auto care din prima susțin proba teoretică și sunt 30% care susțin proba practică. Trebuie să vedem cum să facem astfel încât rata de promovabilitate să crească, iar acolo unde absolvirea școlii auto este prea simplă și de facto nu înseamnă obținerea competenței reale cu care poate să meargă și să susțină examenul absolventul, să existe sancțiuni pentru acele școli, care pe bandă rulantă eliberează certificate de absolvire. Și bineînțeles că asta prezintă riscuri de coruptibilitate ulterioară. Oamenii care nu au învățat își rezolvă întrebarea altfel, pentru ca să susțină aceste examene și aici trebuie să existe sancțiuni sau retragerea acreditării. Îndemnăm cetățenii să intre pe pagina Ministerului, să găsească clasamentul și să țină cont de acesta atunci când aleg o instituție de învățământ”, a declarat Dan Perciun.         

Datele mai arată că în ultimul an, în școlile auto au fost înscriși peste 79 de mii de candidați, însă doar 52 de mii dintre aceștia au reușit să le absolve. „Practic, un candidat din trei nu reușește să absolve acest program”, a declarat secretara de stat Galina Rusu.

„Pentru prima dată am încercat să avem o analiză bazată pe date reale. În perioada 1 ianuarie 2023 – 1 aprilie 2024, observăm că au fost înregistrați în jur de 80 de mii de candidați și cu regret, constatăm că practic fiecare al treilea nu absolvă programul. Din cei peste 44 de mii de candidați înscriși în perioada de referință la examenele de obținere a permisului, constatăm că doar aproximativ 51% promovează din prima încercare proba teoretică și cu mult mai îngrijorătoare sunt statisticile atunci când vorbim de promovarea din prima încercare a probei practice, unde avem 6.900 candidați, ceea ce înseamnă 23% doar din numărul candidaților înscriși la examene. Ne îngrijorează aceste statistici”, a spus Galina Rusu.    

Ministerul Educației anunță că în timpul apropiat va revizui condițiile de acreditare a școlilor auto, de formare profesională a personalului didactic și de evaluare și va adopta sancțiuni pentru școlile care nu respectă cadrul normativ.

Studiul a fost realizat de Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Agenția Servicii Publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău