Calitatea aerului din birouri afectează capacitățile cognitive ale angajaților (studiu)

  • 10 Septembrie 2021 14:29
Calitatea aerului din birouri afectează capacitățile cognitive ale angajaților (studiu)

Calitatea aerului dintr-un birou poate avea un impact semnificativ asupra capacităților cognitive ale angajaților, inclusiv asupra puterii lor de concentrare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite, informează AFP, citată de Agerpres.

"Există multe cercetări despre expunerea la poluarea din aerul exterior, dar noi ne petrecem 90% din timp în interior", a declarat Jose Guillermo Cedeno Laurent, principalul autor al acestui studiu, care a fost publicat joi în revista științifică Environmental Research Letters.

El și colegii săi au monitorizat 302 angajați din birouri aflate în șase țări (China, India, Mexic, Thailanda, Statele Unite și Marea Britanie) pentru o perioadă de un an. Experimentul s-a oprit în martie 2020, odată cu lockdown-urile impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

Toți participanții aveau între 18 și 65 de ani și lucrau cel puțin trei ore într-un birou, unde aveau un post de lucru permanent.

Un senzor a fost plasat în fiecare birou pentru a măsura în timp real concentrațiile de particule fine mai mici de 2,5 micrometri (PM2,5), precum și dioxidul de carbon, temperatura și umiditatea.

Angajații au participat la teste cognitive în anumite momente programate în avans sau atunci când nivelurile de PM2,5 sau cele de CO2 scădeau sau depășeau anumite praguri.

Unul dintre teste a cerut salariaților să identifice corect culoarea utilizată pentru a scrie un cuvânt care desemna o culoare diferită (de exemplu cuvântul "roșu" scris cu verde), iar un altul consta în adunări și scăderi simple.

În general, în exterior, concentrațiile de CO2 oscilează în jurul valorii de 400 ppm (părți per milion), iar pragul de 1.000 de ppm este adeseori considerat un nivel maxim pentru spațiile închise.

În ceea ce privește nivelurile de PM2,5, acestea erau joi, de exemplu, de 13,8 micrograme per metru cub la Washington și de 42 micrograme per metru cub la New Delhi, potrivit site-ului IQAir.

Rezultatele studiului au arătat că o creștere a PM2,5 cu 10 micrograme per metru cub duce la o scădere cu 1% a timpilor de răspuns la cele două teste și cu peste 1% a exactității răspunsurilor.

Pentru CO2, o creștere cu 500 ppm (un nivel de variație nefiind neobișnuit, n.r.) a dus la o scădere cu 1% a timpilor de reacție și cu 2% a exactității răspunsurilor, în cazul ambelor teste.

Deși cercetări precedente au arătat că expunerea prelungită la particule fine poate să afecteze sistemul nervos și să provoace boli neurodegenerative, acesta este primul studiu care demonstrează un efect pe termen scurt, a explicat coordonatorul cercetării.

Care este soluția? "Să deschideți o fereastră" sau să instalați un sistem de filtrare adaptată, dacă aerul din exterior este poluat, a precizat Jose Guillermo Cedeno Laurent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău