California - Sezonul incendiilor este în toi, mii de persoane evacuate

  • 25 Octombrie 2019 11:18
California - Sezonul incendiilor este în toi, mii de persoane evacuate

Incendii violente erau în desfășurare joi în diferite regiuni din California, atât în nordul, cât și în sudul statului, unde flăcările au pârjolit mii de hectare și au dus la evacuarea preventivă a cel puțin 50.000 de persoane, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Într-o regiune viticolă la nord de San Francisco, focarul ''Kincade Fire'', declarat în noaptea de miercuri, s-a propagat cu repeziciune, intensificat de rafale care au depășit 120 de kilometri la oră, pârjolind peste 2.000 de hectare. Circa 500 de pompieri, intervenind cu ajutorul elicopterelor și avionalelor bombardiere cu apă, au încercat în zadar să-l izoleze joi.

"Îl urmărim de aproape pentru a încerca să-l ținem sub control", a declarat pentru presa locală Amy Head, purtătoare de cuvânt a pompierilor californieni.

Circa 2.000 de persoane au primit ordin de evacuare în localitatea Geyserville și în podgoriile din vecinătate, una dintre acestea aparținând cineastului american Francis Ford Coppola.

Potrivit unor martori, mai multe locuințe au fost distruse de flăcări, însă în primele ore ale serii nu era încă disponibil niciun bilanț oficial.

"Dacă vă aflați la Geyserville, plecați imediat", a avertizat joi dimineață departamentul șerifului comitatului Sonoma.

"Acest incendiu se extinde rapid, vă rugăm să urmați ordinele de evacuare", a solicitat pe Twitter Mike McGuire, senator de California.

Numeroși rezidenți din Geyserville au avut la dispoziție puțin timp pentru a strânge câteva lucruri personale înainte ca flăcările să se întețească. "Credeam că focul era la trei kilometri, dar nu am luat în considerare vântul", a explicat Dwight Monson, în vârstă de 68 de ani, pentru Los Angeles Times.

Autoritățile locale nu au stabilit deocamdată cauzele incendiilor, dar furnizorul de electricitate PG&E a menționat un incident produs la una dintre liniile sale de alimentare din apropierea locului unde a izbucnit ''Kincade Fire'', cu doar șapte minute înainte de declanșarea flăcărilor, au relatat joi seară publicații locale.

Alertă roșie

Autoritățile au plasat California în alertă roșie pentru incendii, mai multe alte focare fiind declarate în cursul zilei de joi, în special în sud, intensificate de vântul puternic.

Un incendiu a izbucnit la periferia orașului Santa Clarita, în nordul Los Angeles, înghițind în câteva ore circa 2.000 de hectare de tufișuri și amenințând locuințele. Mai multe clădiri au fost cuprinse de flăcări, potrivit echipelor de intervenție.

California se confruntă de mai mulți ani cu seceta, iar temperaturile ridicate și vânturile violente înregistrate în prezent sunt propice întreținerii incendiilor.

Alimentarea cu energie a fost sistată joi pentru circa 180.000 de clienți din nordul Californiei, pentru a evita ca liniile de înaltă tensiune să producă scântei care ar putea declanșa incendii de pădure distrugătoare așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Compania PG&E este considerată responsabilă pentru ''Camp Fire'', incendiul care a devastat la începutul lui noiembrie 2018 mica localitate Paradise, în nordul Californiei, în urma căruia 86 de persoane și-au pierdut viața și mai multe zeci de mii au fost evacuate.

În regiuni situate mai la sud, alți furnizori de electricitate au avertizat că sunt posibile întreruperi ale alimentării cu energie electrică pentru circa 300.000 de clienți ca măsură de precauție.

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău