California renunță la închisorile private
-
12 Octombrie 2019 14:45
Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a promulgat vineri o lege privind abolirea închisorilor private, acuzate de o creștere excesivă a numărului de încarcerări, relatează AFP și EFE, preluat de Agerpres.
Închisorile private "contribuie la sub-încarcerare" și "nu reflectă valorile noastre", a declarat la semnarea textului de lege, Gavin Newsom, un democrat venit la putere în ianuarie 2019 și care a decretat deja un moratoriu privind pedepsa cu moartea în California în luna martie.
Textul promulgat vineri interzice autorităților corecționale din California să încheie său să reînnoiască, începând din anul 2020, contractele cu închisorile private care nu vor mai avea drept de funcționare în acest stat din 2028.
Aceeași măsură se aplică și companiilor care gestionează centrele de detenție pentru migranții ilegali.
Dintre cei 115.000 de deținuți aflați în prezent în închisorile californiene, aproximativ 1.700 sunt închiși în penitenciare administrate de companii private, condițiile de încarcerare fiind în mod frecvent denunțate de militanții pentru drepturile omului.
Christina Fialho, cofondatoare și directoare executivă a organizației Freedom for Immigrants, a subliniat într-un comunicat că peste 70% dintre migranții aflați în custodia Agenției pentru Imigrație și Vămi (ICE) sunt închiși în centre private de detenție.
Ea a asigurat că închiderea "carcerelor pentru migranți este un pas esențial pentru desființarea unui sistem care promovează abuzul și umple buzunarele responsabililor privați și acționarilor din industrie".
Fialho a avertizat că intrarea în vigoare a acestei legi va împiedica ICE să reînnoiască contractele cu patru centre de detenție, unde sunt închise în prezent aproximativ 4.000 de persoane.
Sursa:Agerpres