Calcule și estimări post electorale (Revista Presei)

  • 25 Februarie 2019 09:39
Calcule și estimări post electorale (Revista Presei)

Presa de la Chișinău numără voturile și face scenarii, după publicarea rezultatelor alegerilor parlamentare, desfășurate duminică, în baza sistemului mixt de vot.

Partidul Democrat ar putea avea numărul cel mai mare de mandate, potrivit rezultatelor parțiale, notează Europa Liberă. Blocul ACUM a câștigat detașat votul în diaspora, asigurându-și întâietatea și în Chișinău. În circumscripțiile uninominale, conduce Partidul Democrat care a obținut sau este pe cale să obțină 22 de mandate, urmat de Partidul Socialiștilor cu 12 mandate, blocul ACUM cu 11 mandate și Partidul Șor cu două mandate, altele patru revenind candidaților independenți, inclusiv doi aleși în regiunea transnistreană. Dacă nu se produc schimbări majore, alegerile sunt câștigate de Partidul Democrat de guvernământ cu un total de 34 de mandate. Urmează PSRM cu 30, ACUM cu 25, Partidul Șor cu 7 și patru deputați independenți, estimează Europa Liberă.

Calculele publicației Cotidianul arată că Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat ar putea avea cele mai mari fracțiuni în viitorul Legislativ. Astfel, Partidul Socialiștilor s-ar putea bucura de 33 de mandate în viitorul Legislativ, 18 obținute pe lista națională și 15 în circumscripții. Partidul Democrat, cu 19 mandate adjudecate în circumscripții și, cel mai probabil 13 pe lista națională, va avea o fracțiune de 32 de deputați în viitorul Legislativ. Blocul „ACUM” ar urma să obțină la votul proporțional 14, maximum 15 mandate, iar cu cele 11 din circumscripții, va avea 25 sau 26 de mandate în viitorul Parlament. Partidul „Șor” va obține cel puțin 5 mandate pe liste, și cu 2 pe circumscripții, va avea cea mai mică fracțiune, formată din 7, maximum 8 deputați.

Portalul Agora publică în regim de live-text, mai multe date ce reies din rezultatele pe circumscripțiile uninominale. Iată câteva titluri:

De la Primărie, în Parlament: Marina Tauber, accede în Legislativ. Îl învinge detașat pe democratul Tudor Golub

Maia Sandu, fără concurență în circumscripția europeană

Vlad Plahotniuc accede în Parlament: Liderul democrat își asigură o victorie clară în circumscripția nr.17, Nisporeni

Ilan Șor accede în Parlament: Acesta l-a învins detașat pe candidatul ACUM, Valeriu Munteanu

Circumscripția nr.26: Democratul Mihai Stratulat, învins detașat de către candidatul ACUM, Iurie Reniță

Candidatul ACUM a câștigat în circumscripția nr. 30. Dan Perciun l-a învins pe contracandidatul socialist, Petru Burduja cu peste 7%

Bălțiul „divorțează” de Usatîi? A ales un primar PN, dar optează pentru socialiști în Parlament

Situație curioasă în cele două circumscripții deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului, scrie Cotidianul, subliniind că ambele  au fost câștigate de doi candidați „independenți”, deși pe liste cele mai multe voturi au mers la PSRM.

Astfel, în circumscripția 47 a câștigat fostul ministru al Tehnologiei Informației, Alexandru Oleinic, tot el președinte al Partidului Popular Republican. Situația devine de-a dreptul ciudată, în condițiile în care Oleinic s-a declarat anterior și adept al unirii cu România. Iar în cealaltă circumscripție, cu un scor de peste 60% s-a impus Viorel Melnic, fost director al Serviciului Vamal, al cărui nume a figurat și în scandalul privind jaful din sistemul bancar, notează publicația.

Ziarul de Gardă scrie despre partidele care nu se vor mai regăsi în Parlament în următorii patru ani. După 21 de ani, timp în care a fost prezent în Parlament, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova nu va accede de această dată în Legislativ. Publicația amintește că PCRM a fost principalul partid care a guvernat Republica Moldova în perioada 2001–2009, timp în care liderul formațiunii, Vladimir Voronin, a exercitat funcția de președinte al Republicii Moldova. Și, cu un rezultat de doar 1,24%, după zece ani, nici Partidul Liberal nu va mai constitui o formațiune parlamentară în următorii patru ani.

Ziarul Național scrie că sistemul informațional al Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost, în ziua alegerilor, ținta mai multor atacuri cibernetice, după cum a declarat șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian.

”Un tânăr a mers peste trei ore cu bicicleta pentru a vota!”, titrează Moldova.org. Locuiește în “țara bicicletelor” și a ales să meargă pe două roți să voteze, deși locuiește la peste 60 de km de secția de votare. Nicolae Stratu, un tânăr care locuiește de câteva luni în Amsterdam, a mers peste trei ore cu bicicleta pentru a vota în Haga. Nicolae s-a arătat supărat că mulți concetățeni de ai săi nu au reușit să voteze pentru că nu aveau pașaportul valabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău