Calculatorul Stației Spațiale Internaționale a trecut printr-o ''operație pe cord deschis''
-
30 Decembrie 2019 16:00
În cursul acestei luni ingineri specialiști în IT din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA) și Agenției spațiale ruse (Roskosmos) au actualizat cu succes calculatoarele de bord care mențin Stația Spațială Internațională (ISS) pe orbită, denumite DMS (Data Management System), transmite duminică Space.com, preluat de Agerpres.
Această operațiune, considerată extrem de dificilă, este echivalentul unei operații pe cord deschis, conform reprezentanților ESA.
Sisteme DMS, amplasate în modulul rus Zvezda al ISS, au fost construite în urmă cu peste 20 de ani de compania Airbus și sunt vitale pentru ISS.
Echipele ESA și Roskosmos au dezvoltat o metodă prin care un membru al echipajului ISS poate actualiza importantul computer care menține avanpostul orbital pe orbita și traiectoria dorite. Această metodă a fost folosită cu succes după ce a fost concepută și testată cu rigurozitate înainte de a primi undă verde pentru a fi operată în spațiu, fără a pune în pericol echipajul și laboratorul spațial.
Succesul noii proceduri deschide calea pentru viitoare misiuni de actualizare a echipamentelor hardware ce vor fi folosite de echipajele umane trimise pe Lună sau Marte. Anterior, înlocuirea de hardware pentru sistemele informatice ale ISS necesita o perioadă lungă de timp. Calculatoarele respective erau aduse pe Pământ, înlocuite piese sau înlocuite cu alte calculatoare și apoi trimise din nou în spațiu. Noua procedură a micșorat timpul necesar unei astfel de operațiuni de la câteva luni la câteva zile.
Trecerea la noua procedură s-a făcut după ce inginerii ESA și Roskosmos au înțeles că majoritatea erorilor și defecțiunilor de pe calculatoarele de la bordul ISS sunt legate de plăcile de circuite ale calculatoarelor și au creat noi astfel de plăci compatibile la imprimante 3D.
Accesibilitatea pieselor de schimb și ușurința înlocuirii lor este de importanță vitală pentru buna funcționare a laboratorului spațial. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, ISS ar putea rămâne funcțional până în 2030.
Sursa:Agerpres