Călcâiul lui Ahile. Serviciile de securitate poloneze stau cu alarma pornită: Coridorul Suwalki, veriga slabă a Flancului Estic NATO

  • 17 Iulie 2023 14:58
Călcâiul lui Ahile. Serviciile de securitate poloneze stau cu alarma pornită: Coridorul Suwalki, veriga slabă a Flancului Estic NATO

Serviciile de informații poloneze au anunțat că monitorizează îndeaproape amenințarea reprezentată de cel câteva sute de mercenari din grupul Wagner care vin în Belarus, scrie defenseromania.ro.

Aflați în Belarus, mercenarii Wagner au alertat ambele state care au graniță comună cu exclava Kaliningrad - Polonia și Lituania.

De altfel, chiar și înainte de venirea mercenarilor Wagner, Polonia și Lituania efectuau exerciții comune, inclusiv apărarea coridorului Suwalki.

Președintele Duda avertiza și în luna iunie privind vulnerabilitatea coridorului: „Dacă nu apărăm Coridorul Suwalki, 65 km de graniță polono-lituaniană, aflată între Belarus și regiunea rusă Königsberg (Kaliningrad), țările baltice vor fi separate de restul țărilor NATO”.

„Acum ar putea fi câteva sute de ei”, a spus Stanislaw Zarin , șef adjunct al serviciului special polonez. „Serviciile poloneze monitorizează situația pentru a afla câți wagnerieni vor ajunge în Belarus”, a adăugat el.

Lituania a cerut, de asemenea, NATO să-și consolideze forțele de-a lungul graniței cu Belarus, după ce luptătorii Grupului Wagner au primit ordin să se mute în urma insurgenței eșuate din iunie. Primul convoi al forțelor lui Wagner a sosit sâmbătă în Belarus.

O garnizoană permanentă în Belarus?

Wagner Z Group, un canal Telegram cu 75.000 de abonați, spune că forța mercenară va avea o garnizoană permanentă în Belarus. De asemenea, canalul își bate joc de Polonia pentru că autoritățile de acolo au ordonat ca 1.000 de soldați să întărească granițele țării, în timp ce există un potențial 8.500 de luptători Wagner care ar putea fi staționați în Belarus.

„Neliniștea crește în Europa de Est. Le este mai mult frică de „muzicieni” decât de arsenalul nuclear rusesc”, a spus postul, termenul „muzicieni” făcând aluzie la celebrul compozitor german Richard Wagner. Wagner era numele de cod al unității forțelor speciale ruse după care grupul a fost numit, potrivit The Telegraph.

În același timp, dacă ar fi să dăm crezare informațiilor prezentate în tabloidul britanic The Sun, un oficial rus amenință în direct la TV că Rusia ar putea folosi luptătorii grupului Wagner pentru a invada „cea mai slabă verigă” a NATO din Polonia și Lituania.

Astfel, un parlamentar rus de rang înalt a declarat la televiziunea de stat că un grup de mercenari staționați în Belarus este gata să atace un pasaj cheie NATO în „câteva ore”. Este vorba despre coridorul Suwalki, o fâșie de pământ de 100 de kilometri care se întinde de-a lungul graniței dintre Polonia și Lituania.

Coridorul Suwalki

Acest coridor are o importanță strategică enormă pentru NATO și Uniunea Europeană, dar și pentru Rusia. 

Pentru Occident, este singura legătură terestră cu cele trei foste republici baltice sovietice, acum state independente ale Lituaniei, Letonia și Estonia, care sunt văzute ca fiind deosebit de vulnerabile dacă tensiunile actuale cu Moscova se agravează.

Pentru Rusia, controlul acelui coridor ar asigura o conexiune terestră între exclava Kaliningrad, baza principală a flotei baltice ruse, și Belarus, al cărei președinte Alexander Lukașenko este un aliat loial al președintelui rus Vladimir Putin .

General-locotenentul Andrei Kartapolov , președintele comisiei de apărare a parlamentului rus, a declarat recent la televiziunea de stat că „este clar că Wagner a plecat în Belarus pentru a antrena forțele armate din Belarus”.

„Există un loc ca Coridorul Suwalki... Dacă se întâmplă ceva, vom avea mare nevoie de acel Coridor Suwalki... Forța de atac (Wagner din Belarus) sunt gata să parcurgă acest coridor în câteva ore, ", a spus Kartapolov.

Este, de altfel, un teritoriu numit „călcâiul lui Ahile” al NATO. Orice mișcare agresivă a Rusiei în acea zonă, inclusiv utilizarea forțelor grupului Wagner, ar declanșa probabil activarea articolului 5 al NATO.

Polonia se înarmează rapid din cauza amenințării de la Moscova, iar Germania va desfășura permanent 4.000 de militari în Lituania, în timp ce NATO își întărește prezența în statele baltice. De asemenea, SUA vor avea în Polonia o bază permanentă pentru militarii săi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău