CALC | Scrutinul parlamentar anticipat a fost parțial liber și parțial corect din cauza cadrului legal lacunar

  • 13 Iulie 2021 10:20
CALC | Scrutinul parlamentar anticipat a fost parțial liber și parțial corect din cauza cadrului legal lacunar

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte apreciază scrutinul parlamentar anticipat de duminică drept parțial liber și parțial corect din cauza cadrului legal lacunar, dar și a mai multor încălcări.

Cadrul legal nu a fost îmbunătățit în pofida recomandărilor Curții Constituționale și a misiunilor anterioare naționale și internaționale de observare a alegerilor, este una din constatările Coaliției pentru alegeri libere și corecte, care întrunește mai multe organizații neguvernamentale reprezentative care au monitorizat desfășurarea alegerilor.

De asemenea, Coaliția  mai face referire la modul defectuos în care au fost examinate contestațiile electorale și tergiversarea examinării acestora, dar și la existența unor dubii rezonabile de influență politică la luarea deciziilor privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate și pentru locuitorii din stânga Nistrului.

De asemenea, au fost atestate aproape 300 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, iar concurenții nu au raportat toate cheltuielile electorale.

În aceste condiții, Coaliția consideră că alegerile au for parțial libere și parțial corecte.

„Pornind de la neregulile și abaterile constatate de organizațiile coaliției atât pe parcursul campaniei, cât și în ziua alegerilor, Coaliția pentru Alegeri Libere și corecte apreciază scrutinul din 11 iulie ca fiind parțial liber și parțial corect”, a menționat secretara Coaliției, Elena Prohnițchi.

În același timp, o misiune a Parlamentului European care a monitorizat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova constată că acestea au fost libere, democratice, respectând legislația și standardele naționale și europene. Totuși, parlamentarii europeni au constatat un șir de neajunsuri. 

„În primul rând accesul egal al tuturor candidaților la mass-media trebuia asigurat în viitor. În cel de-al doilea rând – transparența privind finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice și așteptăm ca viitorul Parlament să ia decizii în acest sens. Și în al treilea rând – votul în diasporă. Este clar că este nevoie de o îmbunătățire a legislației pentru ca cetățenii să poată vota fără să stea în rând și nestingherit, indiferent unde s-ar afla în ziua alegerilor”, a menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru al misiunii.

Membrii Parlamentului European au salutat alegerea unui parlament cu o majoritate clară și au îndemnat viitorul Legislativ și Guvern să realizeze reformele necesare, inclusiv cele asumate de Republica Moldova în relațiile cu Uniunea Europeană. Ei au reiterat sprijinul din partea Bruxelles-ului dacă Republica Moldova va avansa pe această cale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău