Călătorie în NICĂIERI | National Geographic îi invită pe turiști în Transnistria - „O țară care nu există” (FOTO)

  • 13 Ianuarie 2018 09:43
Călătorie în NICĂIERI | National Geographic îi invită pe turiști în Transnistria - „O țară care nu există” (FOTO)

Doritorii să viziteze o „țară” care nu există pe harta lumii sunt așteptați în Transnistria. National Geographic a publicat în această săptămână un reportaj semnat de Oscar Vaello, intitulat „Vizitează o țară care nu există”.

Stabilit la Barcelona, scriitorul Oscar Vaellor călătorește des spre destinații mai puțin obișnuite, precum Cecenia, Transnistria sau Coreea de Nord, scrie Ziarul de Gardă.

„Imaginați-vă o țară obișnuită, cu frontiere, un guvern ales în mod democratic, cu președinte și drapel – dar nimeni nu recunoaște existența sa. Bine ați venit în Transnistria”, își începe reportajul Vaello.

Autorul compară dimensiunea teritoriului regiunii transnistrene cu cea a orașului Dallas, din Texas (SUA): Transnistria aparținea cândva Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În 1990, când Uniunea Sovietică s-a destrămat, Moldova și-a câștigat independența și și-a planificat unirea cu România. Acest lucru a făcut ca Transnistria, cu o majoritate a populației vorbitoare de limbă rusă, să-și declare independența și să se desprindă de Republica Moldova. A urmat un război de patru luni, cu circa 1500 de victime. De atunci, Moldova nu are niciun control asupra autorităților transnistrene, iar Transnistria acționează ca o țară independentă, chiar dacă nicio națiune din lume nu o recunoaște”, scrie Oscar Vaello.

Anton Dendemarchenko, grafician urban și ghid turistic, originar din regiunea transnistreană, spune: „Le arăt țara mea frumoasă străinilor și prin aceasta contribui la recunoașterea internațională a patriei mele. Nu existăm în mod oficial, dar când oamenii ne vizitează, simțim că într-un fel oarecare totuși existăm”.

Pentru călătorii îndrăzneți interesați să viziteze Transnistria, Oscar Vaello, recomandă o listă de atracții turistice locale: Cetatea Tighina, centrul orașului Tiraspol unde în fața parlamentului se află statuia lui Lenin, iar străzile și bulevardele poartă numele lui Iuri Gagarin, Marx, Engels. Printre atracțiile turistice recomandate de Vaello se numără și mănăstirea Chițcani, fabrica de divinuri Kvint, dar și sanatoriul „Nistru” din Camenca.

Anterior National Geographic a mai publicat un fotoreportaj din Transnistria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău