Călătoria Papei Francisc în România se încheie pe Câmpia Libertății de la Blaj

  • 02 Iunie 2019 11:54
Călătoria Papei Francisc în România se încheie pe Câmpia Libertății de la Blaj

Călătoria apostolică a Papei Francisc în România se încheie astăzi. Dimineaţă, Suveranul Pontif a plecat din București, unde a înnoptat la sediul Nunţiaturii Apostolice, pentru a ajunge la Blaj.

În ultima zi petrecută în România, Sfântul Părinte oficiază o slujbă în memoria celor care au murit pentru credinţă în timpul comunismului. Ei vor fi trecuţi în calendar cu numele de fericiţi şi vor fi sărbătoriţi, în fiecare an, la 2 iunie, relatează Radio România Actualități.

Pe Câmpia Libertății din Blaj mii de credincioși asistă la o liturghie în rit bizantin în limba română, prezidată de Papă, care slujește în limba latină.

Cei șapte episcopi au mărturisit fidelitatea față de Biserica Romei, în condițiile de presiune ale statului comunist de a trece la ortodoxie, după ce Biserica Greco-Catolică a fost desființată în 1948. Dintre cei șapte, patru au murit în detenție, iar ceilalți în domiciliul forțat în mănăstiri ortodoxe, pentru că au refuzat să renunțe la identitatea lor religioasă.

Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu – numele lor va fi înscris în calendarul Bisericii Catolice din România pentru ziua de 2 iunie.

Alegerea ca însuşi Papa să oficieze beatificarea este un semn de prețuire față de Biserica Greco-Catolică română, desființată în timpul comunismului, crede episcopul auxiliar Claudiu Pop de la Blaj.

Beatificarea episcopilor greco-catolici, asumată de către Papa Francisc personal, un gest extraordinar, merge pe urmele Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, foarte apropiat de bisericile persecutate din Europa de Est. Cunoștea personal situația și de aceea am simțit întotdeauna o căldură cu totul aparte. Am simțit același gen de căldură la Papa Francisc, chiar dacă dintr-un context diferit, în momentul în care am vorbit de vizita în România, de invitația la Blaj și de beatificare. A spus atât de simplu: vin și fac eu beatificarea.

La liturghia de beatificare oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii de la Blaj și-au anunțat prezența preşedintele României, Klaus Iohannis, şi premierul de la București, Viorica Dăncilă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
6,3 °C
cer fragmentat
Umiditate:35 %
Vint:10,3 m/s
Fri
1 °C
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C
Tue
5 °C

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5696 0.0154
USD 17.6645 0.0585
RON 4.0961 0.0040
UAH 0.7245 -0.0012
RUB 0.2849 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău