Călătoria Papei Francisc în România se încheie pe Câmpia Libertății de la Blaj

  • 02 Iunie 2019 11:54
Călătoria Papei Francisc în România se încheie pe Câmpia Libertății de la Blaj

Călătoria apostolică a Papei Francisc în România se încheie astăzi. Dimineață, Suveranul Pontif a plecat din București, unde a înnoptat la sediul Nunțiaturii Apostolice, pentru a ajunge la Blaj.

În ultima zi petrecută în România, Sfântul Părinte oficiază o slujbă în memoria celor care au murit pentru credință în timpul comunismului. Ei vor fi trecuți în calendar cu numele de fericiți și vor fi sărbătoriți, în fiecare an, la 2 iunie, relatează Radio România Actualități.

Pe Câmpia Libertății din Blaj mii de credincioși asistă la o liturghie în rit bizantin în limba română, prezidată de Papă, care slujește în limba latină.

Cei șapte episcopi au mărturisit fidelitatea față de Biserica Romei, în condițiile de presiune ale statului comunist de a trece la ortodoxie, după ce Biserica Greco-Catolică a fost desființată în 1948. Dintre cei șapte, patru au murit în detenție, iar ceilalți în domiciliul forțat în mănăstiri ortodoxe, pentru că au refuzat să renunțe la identitatea lor religioasă.

Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu – numele lor va fi înscris în calendarul Bisericii Catolice din România pentru ziua de 2 iunie.

Alegerea ca însuși Papa să oficieze beatificarea este un semn de prețuire față de Biserica Greco-Catolică română, desființată în timpul comunismului, crede episcopul auxiliar Claudiu Pop de la Blaj.

Beatificarea episcopilor greco-catolici, asumată de către Papa Francisc personal, un gest extraordinar, merge pe urmele Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, foarte apropiat de bisericile persecutate din Europa de Est. Cunoștea personal situația și de aceea am simțit întotdeauna o căldură cu totul aparte. Am simțit același gen de căldură la Papa Francisc, chiar dacă dintr-un context diferit, în momentul în care am vorbit de vizita în România, de invitația la Blaj și de beatificare. A spus atât de simplu: vin și fac eu beatificarea.

La liturghia de beatificare oficiată de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj și-au anunțat prezența președintele României, Klaus Iohannis, și premierul de la București, Viorica Dăncilă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău