Călărași – un ținut la poarta raiului  - un  documentar care a avut succes în Germania. „Cultura noastră este una arhetipală”  afirmă autorul, Dumitru Grosei

  • 18 Iulie 2020 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

O veste plăcută pentru cinematografia noastră și pentru cinefili – filmul regizorului Dumitru Grosei „Călărași – un ținut la poarta raiului” a avut zilele trecute un succes strălucit în orașul german Bühl. Documentarul a fost demonstrat în cadrul unui eveniment de schimb cultural între două orașe înfrățite - Bühl (Germania) și Călărași (Moldova). La proiecție, care a avut loc la un cinematograf auto, au participat în jur de 150 de spectatori, ceea ce constituie un rezultat foarte bun, în condiții de pandemie, precum susțin organizatorii festivalului.

Filmul Călărași – un ținut la poarta Raiului, realizat în 2017, a obținut multe premii importante la diferite festivaluri internaționale – din Rusia, Grecia, Franța, SUA, Bulgaria, China, etc. El suscită un viu interes pentru cultura românească și constituie o carte de vizită pentru Republica Moldova, spune autorul filmului  Dumitru Grosei, în interviul acordat Alinei Rusu:

„Acest film a însemnat foarte multă muncă, foarte multă dragoste și foarte multă promovare, fiind promovat la foarte multe festivaluri. În una din prezentări pentru presa franceză spuneam așa – cultura noastră românească, care este prezentă și în o parte din Ucraina, și în România, și în Grecia, în Tesalia etc. – are o vechime de peste 5-7 mii de ani, rezistând aproape în forma care există și acum, cu ușoare modificări. Este o cultură importantă, care s-a păstrat elementele ei regăsindu-se și la alte popoare. Mulți se regăsesc în ea, e arhetipală.  Eu așa îmi explic acest succes. Căci am arătat niște lucruri interesante, ce țin de tradițiile noastre, elemente ale modul de viață tradițional, care acum le găsim mai mult prin muzee… Chiar și în Africa, căci am fost și acolo la un festival – s-au regăsit în atmosfera aceasta de comuniune, de sfințenie, când oamenii adunați împreună cântă, se mângâie. De fapt acesta e rolul culturii, să mângâie sufletul omenesc”…

Dumitru Grosei a relatat că la filmările documentarului, care au avut loc în zona codrilor din Călărași, au participat circa 400 de localnici – gospodari, mici întreprinzători, membri ai colectivelor artistice din localitate:

„La Călărași, am fost invitat de un tânăr producător și nu știam dacă voi acceptat să fac filmul. Dar când am văzut ce lucruri interesante  sunt acolo – și din punct de vedere etnografic, ce ține de tradiții, m-a interesat foarte mult. Mai ales că am studiat domeniul antropologiei, etnografiei și vedeam lucruri valoroase. Sergiu Arseni, pe atunci președintele consiliului raional Călărași, Dumitru Trifan, seful direcției cultură – niște oameni modești și foarte instruiți - au acceptat viziunea mea – de a prezenta momente ce țin de tradițiile, cultura noastră specifică. Nu ceea ce poți vedea în Germania, sau oriunde. Cred că în jur de 300- 400 oameni au participat la filmări – gospodari, colective de creație, mici întreprinzători… Am filmat cu multă dragoste, a fost o atmosferă deosebită, cred că aceasta a și asigurat succes filmului…

Regizorul și scenaristul, directorul studioului independent Alternative Cinema, Dumitru Grosei, relatează în cadrul interviului mai multe detalii și despre alte creații ale studioului, realizări și planuri pe viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău