Cadrul normativ execuțional-penal a fost îmbunătățit

  • 25 Mai 2023 17:25
Cadrul normativ execuțional-penal a fost îmbunătățit

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la Codul de executare, care au scopul de a îmbunătăți cadrul normativ, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin prisma recomandărilor expuse de instituțiile naționale și internaționale în domeniul respectării drepturilor omului. Documentul vizează atât drepturile persoanelor aflate în detenție, cât și acțiunile personalului penitenciar.

Autorii proiectul propun ca persoanele aflate în detenție să aibă întrevederi de scurtă durată online, prin intermediul aplicațiilor pentru videoconferințe. De asemenea, în cazul întrevederilor fizice, de lungă durată, condamnatul nu va mai suporta cheltuieli financiare, cum se întâmplă în prezent.

O altă prevedere a inițiativei legislative se referă la renunțarea la practica actuală de a percepe plăți pentru tratament în cazul automutilărilor, precum și sancționarea persoanelor pentru comiterea acestora. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de separare a condamnaților și vor fi armonizate condițiile de realizare a dreptului la petiționare a persoanelor condamnate.

În prima lectură, inițiativa legislativă a fost votată de 71 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău