Cadrele didactice și elevii claselor a VII-a – a IX-a pot participa la un concurs ce vizează siguranța online

  • 26 Decembrie 2023 16:37
Cadrele didactice și elevii claselor a VII-a – a IX-a pot participa la un concurs ce vizează siguranța online

Cadrele didactice și elevii claselor a VII-a – a IX-a pot participa la Ideathon-ul „Împreună, pentru un Internet mai bun!”, ediția 2024, lansat de Centrul Internațional „La Strada” și Ministerul Educației și Cercetării. În cadrul concursului, participanții își vor testa cunoștințele și imaginația pentru a găsi soluții inovatoare pentru provocările complexe legate de siguranța elevilor în interacțiunile lor online, transmite IPN.

La concurs pot participa elevii din clasele a VII-a – a IX-a, în echipe din 3-5 elevi care nu au participat la nicio etapă a Concursului în ultimii trei ani. Echipele vor fi coordonate de un cadru didactic din instituția de învățământ care, de asemenea, nu a participat la nicio etapă a Concursului în ultimii trei ani (câte o echipă dintr-o instituție de învățământ).

La prima etapă a concursului, cadrele didactice interesate vor completa un formular de participare la concurs până la data de 9 ianuarie 2024. Comunicarea între organizatori și cadrele didactice va fi realizată prin intermediul datelor de contact indicate în respectivul formular.

Odată cu înregistrarea la concurs, cadrele didactice urmează să realizeze activități la subiectul siguranței online, mai ales cu referire la prevenirea riscurilor de interacțiune în mediul online. Pentru fiecare activitate realizată, profesorul va descărca și completa electronic o fișă de realizare a activității despre siguranța online. Ulterior, vor fi formate echipe de elevi (3-5 elevi din clasele VII-IX) și va fi identificată o problemă, la nivel de școală, privind siguranța elevilor ce se referă în special la prevenirea riscurilor de interacțiune în mediul online și acțiunilor, în cazul în care aceste riscuri se adeveresc.

Problema identificată de membrii echipei trebuie să vizeze subiectul siguranței online cu referire la riscurile legate de interacțiunile în mediul online (comunicare și prietenii în mediul online, relații online, riscuri de contact, întâlnirile offline, ajutor și sfaturi în situații neplăcute etc.). Nu vor fi admise în concurs echipele care au selectat probleme de ordin tehnic specifice securității pe Internet (viruși, parole, spam, hackeri, programe de control parental etc.) sau aspecte specifice educației pentru media (știri false, trolling, neticheta, calitatea informației, timpul petrecut online etc.). De asemenea, nu vor fi admise în concurs echipele care au selectat probleme ce reflectă riscurile legate de conținuturile online și riscurile de comportament.

Evenimentul propriu-zis de jurizare și premiere va avea loc în data de 10 februarie 2024, în municipiul Chișinău. Detalii privind condițiile de participare pot fi vizualizate pe pagina web a Ministerului Educației și Cercetării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău