Cadre medicale din 54 de instituții vor dona sânge și componente sanguine

  • 01 Martie 2023 15:02
Cadre medicale din 54 de instituții vor dona sânge și componente sanguine

54 de instituții medico-sanitare publice republicane, raionale și municipale sunt implicate în campania de donare voluntară de sânge și componente sanguine, lansată astăzi, 1 martie. Campania la care participă personalul medical, organizată de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS), se va desfășura pe tot parcursul lunii martie, anunță Ministerul Sănătății.

Spitalul Clinic Bălți este una dintre instituțiile în care se donează de astăzi. Doar în anul 2022 spitalul a folosit peste două mii de pungi de sânge și circa două mii de pungi de plasmă, pentru intervenții chirurgicale, obstetricale și în scop terapeutic.

„Donez sânge cu regularitate. În secția în care activez, nefrologie și hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Bălți, există o necesitate stringentă de componente sanguine. De regulă, pacienții care sunt supuși tratamentului prin hemodializă suferă de anemie gravă, care poate fi compensată doar prin transfuzie de sânge”, spune Anna Durnea, medic nefrolog.

Instituția menționează că, pentru aprovizionarea instituțiilor medicale cu cantitățile necesare de produse sanguine, în scopul acordării asistenței hemotransfuzionale pacienților, este nevoie ca pe parcursul unui an să fie efectuate 70 de mii de donări, potrivit CNTS. Stocuri suficiente pot fi asigurate doar cu suportul donatorilor voluntari și sistematici.

Puteți dona o cantitate de 450 de ml de sânge, de patru – cinci ori pe an, la un interval de minim două luni între donări. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, care au de la 18 la 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău