Anatol Țăranu: acum a venit timpul când perioada de rezistență se termină și a început perioada de reconstrucție

  • 31 Mai 2023 14:31
Anatol Țăranu: acum a venit timpul când perioada de rezistență se termină și a început perioada de reconstrucție

Prin înlocuirea zilei Victoriei de 9 mai cu Ziua Comemorării marcată pe 8 mai, Rep. Moldova se aliniază la rezoluțiile internaționale adoptate cu zeci de ani în urmă de ONU, OSCE și Consiliul Europei, care vizează și schimbarea sărbătorilor cu un conținut istoric ideologizat. Aceste schimbări vin în urma războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina și din necesitatea elucidării datelor istorice, au declarat mai mulți experți în cadrul unei dezbateri la Agenția de Presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Noua inițiativă legislativă prevedere redefinirea Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru patrie, sărbătorită până acum la 9 mai. Aceasta urmează să devină Ziua Comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, și va fi marcată pe 8 mai. Prin această modificare de lege, actuala guvernare încearcă să rupă această legătură dintre societatea moldovenească și trecutul sovietic, a spus analistul Anatol Țăranu:

„Ce face actuala guvernare venind cu această inițiativă?! Ea de fapt încearcă să rupă această legătură între ceea ce se numește astăzi societatea moldovenească și trecutul sovietic. Maia Sandu a vorbit la Adunarea Națională (n.r. 21 mai) și a spus că 30 de ani trebuie să fie ani de rezistență. Ani în care noi am rezistat în fața politicilor dușmănoase care erau promovate de Moscova în spațiul nostru. Acum a venit timpul când perioada de rezistență se termină și a început perioada de reconstrucție”,  a spus analistul Anatol Țăranu.

Rep. Moldova a fost mereu ostatica propagandei sovietice și continuă a fi prin manipularea persistentă din partea Federației Ruse în Rep. Moldova, a spus deputatul PAS, Mihail Druță:

Noi suntem prizonierii trecutului, noi suntem ostaticii trecutului, ostaticii unei propagande de zeci de ani de zile care pe diferite căi a pătruns în conștiința poporului nostru. Dar noi suntem și ținta propagandei deșănțate imperialiste din ziua de astăzi care este promovată în diferite mijloace mass-media de la Moscova”, a spus  a spus Mihail Druță.

Toate forțele politice din Rep. Moldova ar trebui să fie unite, decise și dedicate în ceea ce privește elucidarea trecutului istoric, pornind de la rezoluția Adunării generale ONU, a spus expertul Igor Boțan:

„Spune foarte clar, pornind de la rezoluția Adunării Generale de la ONU care a făcut această propunere și trebuie să ne amintim de rezoluțiile adunării parlamentare ale Consiliului Europei și OSCE care spune foarte clar că noi comemorăm, și avem și ziua de 23 august în care condamnăm două regimuri totalitare, în care condamnăm acel război”, spune Igor Boțan.

Potrivit experților, această schimbare legislativă ar demonstra vectorul european al Rep. Moldova și alinierea acesteia la rezoluțiile adoptate de organizațiile internaționale.


Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău