CA va decide mâine privind utilizarea a două rețele naționale de televiziune. Petru Macovei: Rețeaua de stat 2 trebuie să fie oferită Televiziunii Române

  • 07 Noiembrie 2019 13:03
CA va decide mâine privind utilizarea a două rețele naționale de televiziune. Petru Macovei: Rețeaua de stat 2 trebuie să fie oferită Televiziunii Române

Consiliul Audiovizualului a anunțat concurs pentru utilizarea a două rețele naționale de televiziune care au aparținut posturilor TV „Prime” și „Canal 2”. Una din rețelele de stat ar fi dorită de socialiști pentru noul canal asociat lor „Primul în Moldova”, care retransmite cel mai important post rusesc de televiziune „Pervîi Kanal”.

Decizia urmează a fi luată mâine, însă organizațiile de media îi cer autorității de reglementare să nu permită concentrarea proprietății mediatice în mâinile socialiștilor. Relatează Radu Osipov.

La începutul săptămânii, Consiliul Audiovizualului a acordat licență de emisie postului „Accent TV” care a fost reformat, iar vechiul canal a fost înlocuit de postul „Primul în Moldova”. Ambele televiziuni aparțin companiei „Telesistem SRL”, create de altă firmă, „Media Invest Service”, fondată la rândul ei de Vadim Ciubara care ar fi consilierul din umbră al președintelui Igor Dodon, după cum au scos la iveală jurnaliștii de investigație.

Tot Partidului Socialiștilor îi sunt afiliate alte două televiziuni, „NTV” și „TNT”, care sunt în proprietatea „Exclusiv Media SRL”, companie fondată de către deputatul PSRM Corneliu Furculiță. Potrivit legii, o singură firmă nu poate deține mai mult de două licențe. Totuși, atâta timp cât afilierea la același beneficiar nu a fost demonstrată, Consiliul Audiovizualului pornește de la premisa că solicitantul de licență e bine intenționat, susține șeful CA Dragoș Vicol.

„Nu înseamnă că noi nu trebuie să examinăm acest dosar. Suntem un organ birocratic în sensul bun al cuvântului, examinăm dosarul și ne pronunțăm pe marginea celor conținute în dosar”, a afirmat Dragoș Vicol.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, consideră că CA nu face decât să servească un regim sau altul. Cât despre frecvențele scoase la concurs, el afirmă că una îi va reveni postului „Primul în Moldova”, indiferent de cine va aplica, iar alta trebuie să fie întoarsă TVR-ului.

„Rețeaua de stat 2, pentru toată lumea, și legal, și moral, este clar că această rețea trebuie să fie oferită din nou Televiziunii Române pentru că a fost luată ilegal”, a declarat directorul executiv al API.

Televiziunii Române i-a fost retrasă frecvența pentru utilizarea rețelei națioanle în 2007, în favoarea canalului „2 Plus”. Ulterior, Societatea Română de Televiziune a obținut câștig de cauză la CtEDO, iar conflictul s-a încheiat în 2013, când toți operatorii de cablu din Republica Moldova au fost obligați să includă TVR-ul în pachetul de bază.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău