Ca în perioada stalinistă, șeful este Legea (Timpul)

  • 20 Februarie 2013 09:33
Ca în perioada stalinistă, șeful este Legea (Timpul)

Înregistrările telefonice ale unor demnitari de stat cu subalternii lor ne dau de înțeles că în Republica Moldova instituțiile statului nu mai au nicio funcționalitate, scrie Timpul.

 

Deciziile se iau exact ca în perioada stalinistă, după cheful șefului, dictate la telefon și nu în cadrul ședințelor și dezbaterilor, cum ar fi normal. Șeful este atotputernic, șeful este legea și poate dicta regulile de joc pentru toată lumea, inclusiv pentru investitorii străini, comentează Timpul. Într-un stat, normal toți cei vizați în aceste convorbiri ar trebui să-și dea demisia sau măcar să infirme veridicitatea acestor convorbiri, sustine cotidianul. Totodata Timpul atrage atentia că scurgerea acestor convorbiri în presă,  miroase a Cod Penal, mai ales că unele convorbiri nu prezentau interes public și vizau viața personală a funcționarilor.

Standardele duble în limbaj și acțiuni sunt o normă pentru politicienii ce se bucură de cea mai mare încredere în ochii națiunii, observa Constantin Tanase in Timpul. Autorul constata ca acesti politicieni pe la televiziuni și conferințe de presă vorbesc curățel, transmit mesaje proeuropene, sunt sensibili la frământările poporului, ne îndeamnă să respectăm „norma legală”, dar cum intră în birourile lor devin naturali și firești, trec la jargonul interlop moldo-rus și acționează ca interlopii. Aruncarea pe piața media a înregistrărilor audio ale convorbirilor telefonice în care apar vocile mai multor funcționari, inclusiv cea a lui V. Filat -, dovedește un singur lucru, că trăim într-o țară de coșmar, prăbușită în haosul instituțional, scrie C. Tănase.

Una se spune la microfon și alta la telefon, comentează intr-un alt articol Timpul. În fața publicului apari cu fața inteligentă de om școlit la universități europene, iar la telefon cobori la nivelul unui șmecheraș și ameninți să-l trăsnești cu capul de asfalt pe cel care te-a supărat. Din moment ce oamenii care ne conduc nu au ochi să se vadă unul pe altul, tot mai slabă rămâne speranța că vom ajunge în familia statelor europene.

„Moldo-Wikileaks sau striptease-ul clasei politice“ așa comentează experții, în Adevarul, apariția interceptărilor din dosarul șefului de la Fisc, Nicolae Vicol. În timp ce experții analizează conținutul înregistrărilor, procurorii încearcă să afle cine le-a transmis jurnaliștilor.

O țară plină de ură - așa arată Republica Moldova de la începutul anului 2013 in opinia Valentinei Basiul de la Adevărul. Pe zi ce trece tot mai multă mizerie iese la iveală din toate gropile din Chișinău și de aiurea.  Noi, ca naivii, am crezut că până  în 2010 va fi semnat Acordul de Asociere la UE și va fi abolit regimul de vize.  Ne-au mai promis că toți cei care au făcut fărădelegi în perioada comunistă vor fi trași la răspundere, dar și multe altele. Acum această haită de măscărici vor să ne trimită în anticipate și, de acolo, drept în brațele comuniștilor.

Anchetă întârziată în cazul spălării de bani prin Banca de Economii, un alt subiect din Adevarul. Autoritățile susțin că s-au apucat să investigheze cazurile de spălare de bani prin conturile de la Banca de Economii a două firme moldovenești abia în decembrie din cauza că păgubiții din Rusia nu s-au plâns.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău