CA: Amenzi de 55 000 de lei pentru modul de reflectare a campaniei electorale la TV

  • 17 Noiembrie 2023 16:35
CA: Amenzi de 55 000 de lei pentru modul de reflectare a campaniei electorale la TV

Consiliul Audiovizualului a sancționat în ședința de azi 4 furnizori de servicii media cu 6 amenzi în sumă de 55 000 de lei și o avertizare publică pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale, constatate în cel de-al nouălea raport de monitorizare. Perioada monitorizată a fost 6-12 noiembrie 2023.

Controlul a vizat respectarea prevederilor ce țin de informarea corectă – art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), în cadrul principalelor programe de știri din orele de maximă audiență de seară și/sau în emisiuni de informare electorală, precum și ale art. 89 și 90 din Codul electoral, de către 13 servicii de televiziune care au declarat că vor reflecta alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Astfel, Jurnal TV a fost amendat cu 25 000 de lei pentru că a abordat subiecte cu conținut electoral în programele „Ora expertizei”, „Secretele puterii” și „Триггер”, iar TVC 21 cu 10 000 de lei, pentru prezența subiectelor electorale în emisiunea „Истина”. În ambele cazuri programele menționate nu au fost incluse în Declarația privind reflectarea alegerilor locale, fapt care contravine prevederilor art. 90 alin. (2) din Codul electoral, conform căruia concurenții electorali nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale, decât în cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarația privind politica editorială a furnizorului de servicii media.

În același timp, TVC 21 a fost amendat cu 5 000 de lei pentru că în programul „Главное” mai multe subiecte au fost prezentate în mod unilateral, cu omiterea informațiilor și a punctelor de vedere importante pentru înțelegerea contextului. Moderatorul a dat dovadă de lipsă de imparțialitate când nu a intervenit pentru a echilibra declarațiile făcute de invitați, iar lipsa documentării contravine principiilor informării corecte prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. b) din CSMA.

La fel, în cazul TVC 21 imaginile foto prezentate în programele informative „NEWS Digest” nu au fost însoțite de sursa de proveniență așa cum prevede art. 13 alin. (5) lit. e) din CSMA, furnizorul fiind sancționat cu 5 000 de lei. Pentru lipsa rigorii și acurateței în prezentarea știrilor, TVC 21 a mai fost amendat cu alte 5 000 de lei.

Totodată, în buletinele informative de la posturile Vocea Basarabiei TV și N4 au fost realizate subiecte fără a asigura echilibrul de opinii, conform prevederilor art. 13 alin. (6) lit. a) din CSMA. Pozițiile subiecților vizați la aceste posturi TV nu au fost prezentate pe parcursul buletinelor de știri și nici în următoarele ediții. Astfel, Vocea Basarabiei TV a fost amendat cu 5 000 de lei, iar N4 a fost avertizat public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău