Busturi noi pe Aleea savanților și medicilor iluștri din Chișinău

  • 20 Noiembrie 2018 17:59
Busturi noi pe Aleea savanților și medicilor iluștri din Chișinău

Pe Aleea savanților și medicilor iluștri din Chișinău au apărut șase busturi noi, cele ale Alexandrei Vizitiu, Constantin Matcovschi, Vasile Cecurin, Ion Marin, Vasile Cuprianov și Alexei Molohov, transmite IPN.

În cadrul ceremoniei de dezvelire a celor șase busturi, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, a declarat că pe parcursul celor 73 de ani de existență, în Universitatea „Nicolae Testemițanu” s-au dezvoltat tradiții frumoase, iar printre ele ocupă un loc aparte cinstirea memoriei înaintașilor, care au înscris file de glorie în istoria Alma Mater și a sistemului național de sănătate.

Având o pregătire multilaterală, calități intelectuale și virtuți morale deosebite, cei mai de seamă dascăli, savanți și medici și-au făcut întotdeauna datoria, contribuind la prosperarea sănătății poporului, iar în cinstea lor au fost intitulate catedre, străzi, au fost inaugurate basoreliefuri, au fost editate broșuri și inaugurate expoziții.

„O nouă modalitate de înveșnicire a numelor celor plecați dintre noi ține de crearea Aleii savanților și medicilor iluștri, consacrată aniversării a 70-a de la fondarea universității noastre. Pe alee se regăsesc busturile celor mai remarcabili reprezentanți ai universității, care au stat la temelia învățământului superior medical, au fondat catedre, au contribuit la înzestrarea materială și informațională, au educat cadre didactice și specialiști, medici și farmaciști, din rândul băștinașilor”, a mai spus Ion Ababii.

Mihail Ștefăneț, profesor universitar la Catedra anatomia omului, a declarat că academicianul Vasile Cuprianov a fost transferat la Chișinău de la Academia Medico-Militară din Sankt-Petersburg. Cercetările sale au devenit cunoscute pe întreg teritoriul țărilor CSI și peste hotarele acestora, a promovat direcții științifice noi atât în domeniul inervației vaselor sanguine și a structurilor conjunctive, cât și în problema circulației transcapilare și juxtacapilare la nivel de sistem microcirculator. „Considerăm că atât catedra, cât și Universitatea de Medicină au avut un mare noroc avându-l alături pe academicianul Vasile Cuprianov, o personalitate de o mare cultură, cunoscută în lumea științei”, a notat Mihail Ștefăneț.

Aleea savanților și medicilor iluștri a fost inaugurată în octombrie 2015. Pe Alee sunt busturile rectorilor Ipatie Sorocean, Nicolae Testemițanu, Leonid Cobâleanschi, Nicolai Starostenko, profesorilor Nicolae Anestiade, Natalia Gheorghiu, Vasile Procopișin, Constantin Țâbârnă și mulți alții.

Sursa: IPN

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău