Bustul lui Alexei Mateevici - dar din partea satului Zaim unei comune din România. Ion Veste: „Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună”
-
28 Martie 2019 14:43
Primăria satului Zaim, raionul Căușeni, a dăruit localității Poiana Câmpina din România un bust al poetului Alexei Mateevici.
Acesta a fost inaugurat ieri, în sediul Primăriei Poiana Câmpina, în prezența unei delegații de la Zaim, transmite MOLDPRES.
"Evenimentul de astăzi are loc când se împlinesc 101 ani de la unirea Basarabiei cu România, unirea primei provincii istorice cu Țara Mamă. Le mulțumesc din suflet fraților de peste Prut pentru acest dar extraordinar. Pe zi ce trece această relație dintre noi este tot mai puternică și nu ne vom opri aici, avem multe proiecte pe care le vom pune în practică și ne vom dezvolta împreună", a declarat Alin Moldoveanu, primarul comunei Poiana Câmpina.
"Noi arătăm tuturor că unirea nu se face prin țipete, prin declarații sforăitoare, ci prin lucruri mici, comune, utile, care ne fac să ne simțim noi acasă aici, la Poiana, iar cei din Poiana Câmpina să se simtă ca acasă atunci când vin la Zaim. Asta înseamnă unire, să ne cunoaștem, să ne sprijinim, să fim împreună. Dacă oamenii sunt uniți, înseamnă că și comunele noastre sunt unite cu adevărat", a subliniat, la rândul său, primarul comunei Zaim, Ion Veste, citat de campinatv.ro.
În cadrul ceremoniei de inaugurare a bustului, profesorul Ion Găină, directorul Muzeului Memorial "Alexei Mateevici" din Zaim, a vorbit despre personalitatea lui Mateevici și despre ce a însemnat perioada comunistă pentru basarabeni.
Administrațiile locale de la Zaim și Poiana Câmpina au desfășurat mai multe activități comune, datorită unei relații de înfrățire, stabilită între cele două comune. Astfel, de Ziua Națională a României, primarul comunei Poiana Câmpina, Alin Moldoveanu, a mers la Zaim, cu busturile a șase domnitori, trei munteni și trei moldoveni. Atunci, în fața Primăriei Zaim, a fost inaugurată Aleea Domnitorilor – “o mărturie a legăturii de sânge pe care nu o poate rupe nici o graniță”.
Alexei Mateevici s-a născut la Căinari, județul Tighina, la 16 martie 1888, în familia preotului Mihail Mateevici și Nadejdei Neaga. A făcut clasele primare în satul Zaim, actualmente raionul Căușeni. Ca poet rămâne memorabil prin poezia „Limba noastră”, scrisă cu numai două luni înainte de moartea sa prematură în anul 1917, întreaga-i operă numărând 43 de titluri. În prezent, la Căinari și Zaim activează case memoriale “A. Mateevici”, iar numele poetului îl poartă mai multe licee din raion. În fiecare primăvară în localitate se organizează Zilele Poeziei lui Mateevici.