Business Insider: SUA vor plăti țărilor est-europene pentru a le ajuta să scape de arsenalele rusești

  • 26 Mai 2019 17:33
Business Insider: SUA vor plăti țărilor est-europene pentru a le ajuta să scape de arsenalele rusești

SUA relansează cu anumite schimbări programul dezvoltat pentru țările fostului Pact de la Varșovia, scrie Business Insider, care amintește că, la început,  America a oferit bani țărilor eliberate de influența URSS ca acestea să poată cumpăra arme americane în locul celor pe care le-au primit de la fostul stăpân.

Potrivit Business Insider, citat de Pagina de Rusia, programul se numește European Recapitalization Incentive Program si urmareste sa ajute țările est-europene să achizitioneze arme americane. Inițiativa reînnoită urmărește nu numai să limiteze influența Kremlinului prin vânzarea de arme, dar și să reducă exportul de arme chinezești. În cadrul programului, Departamentul de Stat va lucra îndeaproape cu Pentagonul.

„Scopul este sa-i ajutam pe partenerii noștri să iasă din lanțul rusesc de aprovizionare și logistică, fapt care a permis companiilor și personalului din Rsia să aibă acces la bazele militare ale aliaților NATO sau la bazele partenerilor noștri militari”, arata oficialii Departamentului de Stat. Țările care doresc să profite de propunerea SUA nu doar că vor promite să nu mai cumpere arme rusești și chineze, dar, de asemenea, vor trebui să scape de vechile arsenale și să cumpere arme noi americane. Asta înseamnă că țările interesate își vor actualiza arsenalele pentru a spori capacitățile militare. Unele țări partenere încă folosesc arme vechi de producție sovietica.

Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a inclus în acest program șase țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord și Slovacia, precum și Grecia. Washingtonul a alocat 190 de milioane de dolari pentru ca statele respective sa-si modernizeze arsenalele. Dacă programul va fi o reușită, Statele Unite îl vor extinde dincolo de Europa de Est, pentru a ajuta și alte țări să rupă dependența de Rusia și China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău