Business Insider | Rusia a mințit cu privire la efectivul trupelor implicate în exercițiul „Vostok-2018”
-
15 Septembrie 2018 19:07
În această săptămână, Rusia a început exercițiile militare „Vostok-2018“, care se presupune că implica 300.000 de soldați ruși, 36.000 de tancuri și alte blindate și 1.000 de avioane de luptă. Cifrele spectaculoase menționate mai sus au oferit prilej armatei ruse să spună ca manevrele actuale sunt „fără precedent dupa numarul de trupe participante”. Cu toate acestea, există suspiciuni că Moscova minte, exagerând în mod radical scara trupelor atrase în „Vostok-2018“, scrie Business Insider.
Dacă cifrele sunt adevărate, înseamna că la manevre participă o treime din întreaga armată rusă, care ar trebui transferata în regiunile estice ale țării. Ultima dată când s-a întâmplat ceva similar a fost lângă Marea Baltică în 1981, în timpul manevrelor Pactului de la Varsovia denumite „Zapad” si care au fost organizate pe fundalul tensiunilor în relațiile cu administrația lui Ronald Reagan. Dar, dacă e să credem cifrele anunțate de Moscova, manevrele actuale sunt cu mult superioare celor care au avut loc în timpul Războiului Rece.
Fără îndoială, având în vedere implicarea armatei chineze în manevre, „Vostok-2018” este o demonstrație a realizărilor militare și geopolitice semnificative ale Rusiei. Dar există mai multe motive sa suspectam că Moscova exagerează în fapt amploarea exercițiilor. În primul rând este vorba despre provocările logistice. Transferul unui număr atât de mare de soldați și echipamente pune un mare semn de întrebare cu privire la adevarul a ceea ce spune Moscova. Ar fi foarte greu să aduni un contingent de 300.000 de militari într-o regiune indepartată a țării. În plus, este și costisitor, mai ales pentru o țară care începe să reducă treptat cheltuielile de apărare și programele militare.
În regiunile estice și centrale ale Federației Ruse există nu mai mult de 7.000-10.000 de unitati de tehnica militara. Transferul a încă 25.000 de tancuri, blindate si alte masini ar bloca complet căile ferate și șoselele. Iar redislocarea unui numar asa mare de soldați depășește capacitățile logistice militare ale Rusiei. Prin urmare, cel mai probabil, la „Vostok-2018” participa aproximativ 50.000-100.000 de soldați ruși. Oircum, și acestea forțe sunt foarte mari. Cu toate acestea, ele nu ofera Moscovei motiv să spuna ca manevrele actuale sunt fără precedent in ceea ce priveste scara desfasurarii.
Nimic nou sub soare
Faptul că Rusia exagerează numărul de soldați participanti la exerciții nu este nimic nou. Există o serie de trucuri în calculele care permit oficialilor ruși să vină cu astfel de cifre. Numărul anunțat al militarilor implicati – 297.000, ca sa fim exacți – include tot personalul al absolut tuturor unităților militare din regiunile centrale și estice, precum și personalul navigant al flotei pacificului și al Forțelor Aeriene.
„Fiecare batalion de pe teren el îl consideră brigadă și fiecare regiment – divizie”, susține Michael Kofman, expert militar al Centrului Wilson.
Mulți dintre cei anuntati ca participanti la maevre nici macar nu au parasit cazarmile. De asemenea, potrivit fostului director de programe rusești la Consiliul Național de Securitate, Jeffrey Edmonds, Moscova ar putea clasifica ca participanții la „Vostok-2018“ nu numai pe soldatii in uniforma, dar si rezervistii civili din regiune.
Kofman observă că cifrele participanților la exerciții pot fi considerate „o minciună onesta”.
La urma urmei, comandanții au anuntat numărul de militari care există într-adevăr. Cu diferenta ca ei nu se află pe câmpurile unde au loc exercitiile. Această exagerare este o tactică folosita de rusi inca din timpul Războiului Rece. Este evident că guvernul rus are nevoie să reducă ușor iritarea populației față de scăderea standardelor sociale și creșterea vârstei de pensionare.
”Rusia se confruntă cu probleme serioase în domeniul economiei și al demografiei. Dar Kremlinul continuă să cheltuiasca o parte semnificativă din bugetul federal p armată. În ultim 25 de ani, președintele Vladimir Putin a reușit să transforme armata slabă a Rusiei într-o armată eficienta. Cu toate acestea, el este conștient de faptul că în evaluările obiective ale puterii țara sa ramane una înapoiată „, subliniaza expertul Mark Galeotti.
„Prin urmare, Putin folosește bluful și lauda de sine dorind să creeze imaginea unei țări periculoase și puternice, care este mai bine să fie împăciuită, nu pusă la punct”, a explicat Galeotti.
Sursa: Pagina de Rusia