Bursele europene în creștere, în urma sporirii încrederii în redresarea economiei mondiale

  • 23 Noiembrie 2020 11:54
Bursele europene în creștere, în urma sporirii încrederii în redresarea economiei mondiale

Bursele europene au crescut luni dimineață, pe fondul evoluțiilor încurajatoare legate de vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford, care au sporit speranțele unei redresări mai rapide a economiei mondiale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Economia Uniunii Europene se va contracta cu 7,4% în 2020, după care va crește cu 4,1% în 2021 și cu 3% în 2022, arată previziunile de toamnă publicate luna aceasta de Comisia Europeană. De asemenea, FMI a estimat că economia mondială va înregistra un declin de 4,4% în 2020, urmat de un avans de 5,2% în 2021.

Luni dimineață, indicele FTSE-100 al Bursei de la Londra a crescut cu aproape 0,50%, în timp ce indicele DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a urcat cu 0,90%, iar indicele CAC 40 al Bursei de la Paris cu 0,95%.

Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 0,5%, ajungând la cel mai ridicat nivel din februarie, cele mai mari creșteri fiind în rândul companiilor energetice și al băncilor.

Acțiunile băncii franceze Credit Agricole au urcat cu 3,9%, după ce subsidiara sa italiană a lansat o ofertă pentru achiziționarea băncii italiene Credito Valtellinese (Creval), în numerar.

Totuși, acțiunile AstraZeneca au scăzut luni cu 1%, după ce producătorul farmaceutic anglo-suedez a informat că vaccinul anti-Covid dezvoltat cu Universitatea Oxford are o eficiență medie de 70%.

Este vorba despre rezultate intermediare ale studiilor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie și Brazilia, precizează AstraZeneca.

În prezent, acest vaccin este mai puțin eficient decât cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, care au o eficacitate ce depășește 90%, după cum au anunțat aceste companii, însă folosește o tehnologie mai tradițională decât în cazul celorlalte două, ceea ce îl face mai ieftin și mai ușor de depozitat, deoarece nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.

AstraZeneca a declarat în comunicat că vaccinul său este "extrem de eficient" în prevenirea COVID-19, menționând că niciun participant la studii nu a dezvoltat forme severe sau nu a trebuit internat.

Rezultatele preliminare se referă la studii realizate pe un eșantion de peste 20.000 de persoane, dintre care 131 au contractat boala.

Mai precis, eficiența sa a crescut la 90% pentru un prim eșantion de persoane care a primit o jumătate de doză și apoi o doză o lună mai târziu și a scăzut la 62% pentru un alt grup care a primit două doze la o lună distanță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău