Burse pentru tineri basarabeni în memoria lui Nicolae Dabija, instituite de Academia internațională "Mihai Eminescu"

  • 24 Martie 2021 10:45
0%
00:00:00
00:00:00

Memoria scriitorului Nicolae Dabija rămâne a fi ca o stea polară, care ne călăuzește în continuare pe calea rezistenței prin limbă și cultură, afirmă scriitorul Cătălin Bordeianu, membru al Academiei Internaționale "Mihai Eminescu", a cărui vice-președinte și membru-fondator era    regretatul poet. Un volum de memorii și mărturii despre Nicolae Dabija va apare în următoarele săptămâni, editat de membrii Academiei, menționează Cătălin Bordeianu pentru Radio Chișinău.

Academia "Mihai Eminescu" întreprinde mai multe acțiuni pentru perpetuarea memoriei lui Nicolae Dabija, spune Cătălin Bordeianu, printre care editarea operei    integrale a scriitorului plecat în eternitate: "Toți membrii Academiei au consemnat cu mare regret plecarea la cele veșnice a scriitorului Nicolae Dabija. Credem că prin cuvânt, prin cărți, vom fi împreună, credem că editarea operei omnia a lui Nicolae Dabija va deveni o realitate în anii următori, prin efortul pe care îl vom face".

Cătălin Bordeianu a mai menționat în cadrul interviului oferit pentru Radio Chișinău, că urmează să fie editate mai multe manuscrise, care se aflau pe masa de lucru a lui Nicolae Dabija, printre care cel cu traducerea și adaptarea poeziilor lui Neagoe Basarab, versuri de o frumusețe rară, scrise în sec. XVI: "De Nicolae Dabija ne leagă o prietenie și o colaborare de aproape 30 de ani... Lucram împreună la problemele, hai să spunem, necunoscute ale istoriografiei noastre. Lucra, distinsul nostru prieten la o re-citire a testamentului lui Neagoe Basarab. Lucra de asemenea pe un manuscris, pe care eu l-am descoperit în urmă cu 10-15 ani, în care semnele heraldice ale unui boier moldovean erau atât de formidabil realizate pe hârtie, încât ne-au trezit interesul și aplecare către acest domeniu. Avea poetul și multe poezii nepublicate, proză, articole, etc.", a menționat Cătălin Bordeianu.

Scriitorul a mai anunțat că au fost    inițiate câteva burse de studii în România, de care vor beneficia tineri basarabeni, pentru care președintele Academiei, profesorul și academicianul Ion Diaconescu și-a dat acordul. Iar o bursă în teologie, pe tot parcursul studiilor, este oferită de episcopul Teodosie al Tomisului.

Academia Internațională "Mihai Eminescu" care întrunește mai multe personalități remarcabile, printre care mai mulți laureați ai premiului Nobel, acordă, anual, importante premii științifice și culturale, economice, medicale, teologice.

Mai multe detalii aflați în interviul realizat de Alina Rusu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău