Bumacov: Republica Moldova nu a fost grav afectată de embargoul rusesc

  • 07 Noiembrie 2014 11:21
Bumacov: Republica Moldova nu a fost grav afectată de embargoul rusesc

Republica Moldova nu a fost grav afectată de embargoul rusesc la produsele agroalimentare moldovenești, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei alimentare, Vasile Bumacov.

El a anunțat într-o conferință de presă de bilanț, că asistența acordată de Uniunea Europeană și Statele Unite țării noastre întrece de 10 ori pierderile suportate. Vasile Bumacov a mulțumit și României, care rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova.
 
Ca răspuns la solicitările Chișinăului,  Uniunea Europeană a dublat cota la importul de fructe și legume moldovenești cu două luni mai devreme decât prevedea  Acordul de liber schimb. Totodată se negociază oferirea a încă 140 milioane lei din partea Băncii Mondiale pentru acoperirea pierderilor ca urmare a interdicțiilor la exportul produselor autohtone pe piața rusească. În același timp a crescut și exportul de struguri, nuci, miere și cereale.
 
Potrivit Ministrului Agriculturii Vasile Bumacov, Guvernul va continua să poarte discuții cu furnizorii de energie electrică și gaz, precum și cu reprezentanții sectorului bancar, dar și să identifice noi piețe de desfacere pentru produsele moldovenești.
 
”Acuma se exportă struguri, se exportă mere, nu mai vorbim de cereale cu care niciodată nu am avut probleme să le exportăm în Uniunea Europeană. Vreau să vă spun că asistența UE acordată R.Moldova, depășește de 10 ori ceea ce am pierdut noi, neexportînd în Federația Rusă” a declarat Vasile Bumacov.
 
Vasile Bumacov a ținut să mulțumească României pentru suportul financiar  acordat în depășirea situației de criză dar și în diversificarea piețelor de desfacere pentru produsele agroalimentare moldovenești. România ne-a fost alături în această perioadă dificilă. România este poarta spre Uniunea Europeană și în acest context le suntem foarte recunoscători autorităților de la București” a menționat Vasile Bumacov.
 
Până la finele lunii noiembrie pierderile agricultorilor moldoveni în urma embargoului rusesc se ridică la 170 de milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău