Bulgăroaica Kristalina Georgieva a fost confirmată în postul de director general al FMI

  • 26 Septembrie 2019 08:51
Bulgăroaica Kristalina Georgieva a fost confirmată în postul de director general al FMI

Economistul bulgar Kristalina Georgieva a devenit miercuri, în mod oficial, primul director general al Fondului Monetar Internațional (FMI) provenit dintr-o economie emergentă, cu obiectivul declarat de a ajuta statele membre să facă față încetinirii economice, transmit AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Mandatul său va începe la 1 octombrie și va dura cinci ani.

"Creșterea economică mondială continuă să fie dezamăgitoare, tensiunile comerciale persistă, povara datoriei se agravează în multe țări", a declarat Kristalina Georgieva după nominalizarea sa în postul de director general de către Consiliul de Administrație al FMI. "În acest context, prioritatea mea imediată în fruntea FMI va fi să ajut cele 189 de state membre să minimizeze riscurile de criză și să fie gata să facă față încetinirii economice", a explicat Georgieva, care s-a declarat "onorată pentru că a fost selectată pentru acest post".

În vârstă de 66 de ani, Kristalina Georgieva a beneficiat în ultimul moment de o modificare a statului FMI cu privire la limita de vârstă a directorului general, stabilită anterior la 65 de ani, astfel încât candidatura ei să poată fi una validă.

Confirmarea Kristalinei Georgieva în postul de director al FMI a fost salutată ca un succes în țara sa natală, care în urmă cu două decenii a beneficiat de un program de salvare din partea FMI. Într-o postare pe Facebook, premierul bulgar Boiko Borisov a felicitat-o pe Georgieva. "Aceasta este o realizare importantă pentru Bulgaria. Sunt convins că se va descurca de minune cu managementul uneia din cele mai importante instituții ale lumii", a apreciat Borisov.

Georgieva Kristalina o va înlocui pe Christine Lagarde, care în 2011 a devenit prima femeie la conducerea FMI, iar peste o lună va deveni noul președinte al Băncii Centrale Europene. Conform unei tradiții nescrise, care datează de la înființarea Băncii Mondiale (BM) și a Fondului Monetar Internațional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la șefia FMI. Cel mai mare acționar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.

De-a lungul carierei sale, Kristalina Georgieva a ocupat mai multe posturi de conducere la Comisia Europeană, inclusiv cel de comisar pentru buget în perioada 2014 - 2016, supervizând prima reducere a bugetului multianual al UE, cât și la Banca Mondială, unde în anul 2017 a devenit director general.

Scott Morris, senior fellow la Global Development, susține că Georgieva și-a dovedit calitățile după ce la începutul lui 2017 a fost numită în cel de-al doilea post în ierarhia Băncii Mondiale. În această calitate, Georgieva a reușit să obțină un consens din partea statelor membre pentru o majorare de capital de 13 miliarde dolari și un pachet de reforme conform căruia creditele acordate Chinei și altor state bogate în curs de dezvoltare vor scădea pentru ca mai multe resurse să fie îndreptate spre țările mai nevoiașe.

"A fost capabilă să aducă laolaltă un grup divers de acționari. Acesta este punctul ei forte", a declarat Morris, un fost oficial la Trezoreria SUA. "Ceea ce este mai puțin clar este cum va gestiona activitățile de zi cu zi ale FMI, activități care au legătură cu momentele de criză. Este greu de văzut cum va răspunde într-o situație de criză", a apreciat Scott Morris.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău