Bulgarii votează duminică în noi alegeri legislative, pe fondul instabilității politice de care profită extrema dreaptă

  • 26 Octombrie 17:02
Bulgarii votează duminică în noi alegeri legislative, pe fondul instabilității politice de care profită extrema dreaptă

Bulgaria, cufundată în haos politic, votează duminică în noi alegeri legislative, convocate pentru a șaptea oară din 2021 încoace, însă fără a fi garantată ieșirea din impas, instabilitate de care profită extrema dreaptă, potrivit sondajelor, informează vineri AFP.

La fel ca în scrutinul din iunie, fostul premier conservator Boiko Borisov și partidul său GERB, creditat cu circa 26% din intențiile de vot, sunt dați favoriți, scrie Agerpres

După aproape un deceniu în care s-a aflat la putere, acest veteran a fost înlăturat din funcția de premier în urmă cu trei ani jumătate, după un un val de manifestații împotriva corupției în această cea mai săracă țară din Uniunea Europeană (UE).

De atunci, niciun guvern nu a reușit să reziste mai mult de nouă luni, iar suflul schimbării s-a redus considerabil.

De-a lungul scrutinelor, reformatorii din coaliția Continuăm Schimbarea/Bulgaria Democrată (CC/BD) au pierdut teren. Cu 14% din sufragii estimate, ei sunt urmați acum la foarte mică distanță de naționaliștii proruși din Vazrajdane (Renașterea).

Aceștia din urmă au fost foarte prezenți în campanie și se pot lăuda în fața electoratului lor cu adoptarea vara aceasta de către Parlament a inițiativei lor împotriva "propagandei" LGBT+.

Acest text controversat, care se inspiră din legislațiile rusă și ungară, interzice școlilor să "încurajeze" orientarea sexuală "netradițională" și identitatea de gen "diferită de cea biologică".

Conservatorii, care au eșuat în iunie să găsească aliați pentru a guverna, vor reuși de data aceasta? Analiștii evocă două scenarii: un cabinet de uniune națională împreună cu reformatorii sau o coaliție cu fostul magnat Delian Peevski, vizat de sancțiuni americane și britanice.

Într-un context de profundă lehamite a celor 6,5 milioane de locuitori, sondajele prezic o rată de participare foarte scăzută, generând temeri privind fraude electorale, cum ar fi cumpărarea de voturi în minoritățile romă sau turcă.

În urmă cu cinci luni, doar 34% dintre alegători s-au deplasat la urne, nivelul cel mai scăzut după prăbușirea comunismului în 1989.

Marasmul actual a pus pe linie moartă reformele anticorupție și de tranziție energetică și a compromis alocarea de fonduri europene. De asemenea, situația a provocat amânarea aderării la zona euro și a accesului deplin și total la spațiul de liberă circulație Schengen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
13
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău