Bulgaria va primi din iunie gaze din Statele Unite, la preț mai mic decât cel pe care-l plătea la Gazprom

  • 11 Mai 2022 11:37
Bulgaria va primi din iunie gaze din Statele Unite, la preț mai mic decât cel pe care-l plătea la Gazprom

Bulgaria va primi începând cu luna iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, a anunțat, miercuri, Guvernul de la Sofia, relatează Reuters. Potrivit autorităților bulgare, prețul plătit va fi mai mic decât cel de la Gazprom.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze, scrie digi24.ro.

Acordul prin care Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.

"Livrările de GNL către Bulgaria la prețuri mai scăzute decât cele ale Gazprom vor începe din iunie, conform acordului", au informat autoritățile bulgare, fără a da detalii suplimentare, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

De asemenea, Bulgaria a accelerat negocierile cu Azerbaidjan pentru majorarea livrărilor de gaze și caută să încheie acorduri cu Grecia și Turcia privind terminalele de gaze naturale lichefiate. În plus, Sofia a cerut achiziții comune de gaze la nivelul Uniunii Europene, pentru a face prețurile mai competitive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău