Bulgaria va fi exceptată de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2024

  • 31 Mai 2022 15:30
Bulgaria va fi exceptată de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului 2024

Bulgaria va fi exceptată până la sfârșitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc convenit de liderii europeni la summitul aflat în desfășurare la Bruxelles, a anunțat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN.

Acesta a precizat că excepția va oferi Bulgariei un răgaz de timp pentru a-și adapta rafinăriile să proceseze petrol din alte surse, scrie Agerpres.

Liderii statelor UE reuniți la un summit la Bruxelles au convenit luni instituirea unui embargo asupra petrolului și produselor petroliere importate din Rusia, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.

O excepție a fost acordată și importurilor de petrol efectuate prin tronsonul sudic al conductei Drujba, care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, țări lipsite de ieșire la mare și care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia.

Guvernul de la Budapesta a motivat de asemenea că rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-și adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia.

Embargoul se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni pentru importul de petrol brut din Rusia și de opt luni pentru produsele rafinate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău