Bulgaria va adera la euro până la începutul lui 2026

  • 30 Iulie 16:07
Bulgaria va adera la euro până la începutul lui 2026

Agenția de evaluare financiară Moody’s se așteaptă ca Bulgaria să adere la zona euro până la începutul anului 2026, informează publicația bulgară Novinite, preluată de Agerpres.

Totuși, avertizează agenția, orice semn al slăbirii cadrului instituțional sau noi întârzieri în adoptarea euro ar putea duce la o revizuire în scădere a ratingului de credit al Bulgariei. Acest anunț nu indică o schimbare iminentă a ratingului de credit ci scoate în evidență îngrijorările actuale. Moody’s subliniază că lupta împotriva corupției rămâne o provocare majoră și exacerbează impactul negativ al problemelor structurale, cum ar fi îmbătrânirea populației și infrastructura inadecvată.

În privința actualei crize politice din Bulgaria, Moody’s atrage atenția asupra posibilității declanșării de noi alegeri anticipate și a unei potențiale reduceri a eficacității instituționale, din cauza instabilității politice.

De asemenea, agenția de evaluare financiară subliniază că eforturile Bulgariei de a adopta euro sunt unul dintre cei trei factori pozitivi în analiza profilului de creditare al țării, alături de nivelul scăzut al datoriei și apartenența la UE.

Eforturile de a deveni membru al zonei euro au întărit deja capacitățile instituționale și de conducere ale Bulgariei, apreciază Moody’s. Perspectiva stabilă atribuită ratingului Bulgariei este legată de riscurile echilibrate și este influențată de efectele pozitive ale potențialei adoptări a euro. Această perspectivă stabilă depinde, de asemenea, de factori cum ar fi creșterea poverii datoriei, schimbări în capacitatea de împrumut și riscurile legate de implementarea Planului național de redresare și reziliență (PNNR).

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău