Bulgaria sprijină eforturile NATO de a construi capacități moderne de apărare

  • 09 Iunie 2018 16:29
Bulgaria sprijină eforturile NATO de a construi capacități moderne de apărare

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a participat la Varșovia, la reuniunea la nivel înalt a Formatului București B9. "Bulgaria sprijină eforturile NATO de a construi capacități moderne de apărare", a declarat șeful statului bulgar. În cadrul acestui forum, Bulgaria, România, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia își coordonează pozițiile înainte de summitul NATO de la Bruxelles din luna iulie.

"Cele nouă țări din flancul estic al NATO reunite la Varșovia doresc ca 'prezența consolidată' a Alianței în regiunea lor să se extindă, prin componente marine și aeriene", a subliniat președintele polonez Andrzej Duda.

Participanții au adoptat o declarație comună în care fac apel ca la summitul NATO din iulie, de la Bruxelles, să fie consolidată unitatea Alianței și să se pregătească un răspuns la amenințarea de tip "hibrid".

"Provocările cu care ne confruntăm în domeniul securității depășesc capacitățile limitate ale diferitelor țări de a le face față și necesită un răspuns comun", a subliniat în discursul său președintele Radev.

Potrivit acestuia, politica "ușilor deschise" ale NATO trebuie menținută și Bulgaria va continua să sprijine statele care aspiră la statutul de membre pentru a îndeplini condițiile necesare. Rumen Radev a evidențiat consolidarea stabilității, continuarea reformelor, stabilirea unor relații de bună vecinătate și promovarea perspectivei euro-atlantice a Balcanilor de Vest drept o prioritate-cheie pentru Bulgaria.

"Fără a garanta securitatea, este imposibil să se realizeze o stabilitate durabilă în Balcani", a menționat șeful statului bulgar. Radev a confirmat și sprijinul țării sale în cadrul politicii NATO de asistență în construirea capacităților de apărare ale statelor implicate în lupta împotriva terorismului internațional și contracarării Statului Islamic în Orientul Mijlociu.

"Relațiile Alianței cu Rusia trebuie să fie ghidate de realism și pragmatism, în conformitate cu abordarea de dezvoltare simultană a capacităților de apărare și desfășurarea dialogului. Trebuie evaluate condițiile modificate, să fie căutate posibilități de reducere a tensiunilor și de normalizare a relațiilor, evitând tonul agresiv. Acest lucru va contribui la menținerea unor canale deschise de comunicare și la realizarea unor importante interese economice naționale", a mai spus președintele Radev, citat de Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău