Bulgaria și-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane MiG-29, relevă documentele americane clasificate

  • 10 Aprilie 2023 17:36
Bulgaria și-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane MiG-29, relevă documentele americane clasificate

Bulgaria și-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile, relatează Agerpres.

O asemenea acțiune este însă "dificilă", se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puțin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuși, o altă țară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producție sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviație de vânătoare.

Bulgaria are în prezent 16 avioane MiG-29, dintre care numai șase sunt operaționale, și 14 avioane de atac la sol SU-25, dintre care operaționale sunt tot șase. În urma sancțiunilor europene aplicate Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei, Bulgaria a încetat colaborarea cu Rusia pentru mentenanța avioanelor MiG-29. Guvernul de la Sofia caută acum soluții tehnice pentru a putea menține aceste aparate în exploatare, altfel avioanele MiG-29 încă operaționale nu vor mai putea fi folosite după anul în curs.

Președintele bulgar Rumen Radev și socialiștii bulgari, tradițional mai apropiați de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuși arme, muniții și combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuși Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură.

Bulgaria are în prezent un guvern interimar și a trecut pe 2 aprilie printr-o nouă rundă de alegeri legislative anticipate - al cincilea scrutin legislativ în ultimii doi ani -, din care a rezultat din nou un parlament unde nu se conturează vreo majoritate.

Președintele Radev, care a fost pilot de avion de vânătoare, a susținut recent că "atât timp cât guvernul interimar este în funcție, Bulgaria nu va oferi Ucrainei avioane MiG-29, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri și vehicule blindate".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
6,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
7
Thu
7
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău