Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29

  • 26 Septembrie 2021 18:19
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29

Potrivit ediției “Monitor” din Sofia, pe 24 septembrie, Ministerul Apărării din Bulgaria și-a anunțat intenția de a rezilia contractul cu Federația Rusă privind repararea și echiparea avioanelor MiG-29 aflate în serviciul Forțelor Aeriene Bulgare, transmite Defenseromania.ro.

Ministerul bulgar și-a argumentat decizia prin „încălcarea termenelor pentru implementarea lucrărilor relevante”, de către corporația rusă MiG, cu care Bulgaria a încheiat un contract în valoare de 165 de milioane de dolari pentru repararea aeronavelor fabricate în Rusia, potrivit sursei citate.

Partea rusă a argumentat că lucrările au fost “parțial reduse din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus”, însă explicațiile par să nu mai fie suficiente pentru autoritățile bulgare.

Bulgaria ar putea să se îndrepte spre Ucraina sau Belarus

Este de așteptat ca, în viitorul apropiat, Bulgaria să demareze acțiunile pentru a încheia un nou contract în acest domeniu, vizate fiind întreprinderile de profil din Ucraina și Belarus, dintre care unele și-au exprimat deja interesul pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a MiG-urilor.

Pentru lucrări similare de reparare și modernizare, efectuate însă la aeronavele Su-25, Bulgaria a colaborat fără probleme cu Uzina 558 Reparații Avioane din Belarus. Contractul cu compania belarusă a fost încheiat la insistențele ministrului bulgar al apărării Krasimir Karakachanov și a avut o valoare de aproximativ 49,5 milioane de dolari fără taxe. Acesta a fost considerat unul dintre cele mai reușite proiecte de reparare a vechilor echipamente sovietice, pe care încă se bazează forțele armate bulgare.

Repararea și modernizarea avioanelor MiG-29 și Su-25 are loc în contextul în care Bulgaria are nevoie să își mențină funcțională flota de avioane de luptă până la primirea și introducerea în serviciul de luptă a aeronavelor F-16 noi, achiziționate din SUA.

În august 2019, Bulgaria a achitat Statelor Unite 1,2 miliarde de dolari pentru opt avioane de vânătoare F-16 Block 70, cea mai avansată versiune a F-16. Potrivit estimărilor oficiale, primele patru F-16 Block 70 vor ajunge în Bulgaria în 2023, iar următoarele în 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău