Bulgaria renunță la petrolul rusesc

  • 14 Ianuarie 10:00
Bulgaria renunță la petrolul rusesc

Bulgaria înlocuiește importurile de petrol rusești cu țiței din Kazahstan, Irak și Tunisia, în ianuarie, potrivit traderilor și datelor LSEG, transmite Reuters.

Bulgaria are o derogare de la un embargo al Uniunii Europene care îi permite să continue importurile maritime de petrol rusesc în 2024. Dar a restricționat exporturile tuturor produselor rafinate fabricate din țiței rusesc, începând cu această lună, ceea ce face aproape imposibil ca singura sa rafinărie să funcționeze cu petrol rusesc și a decis să oprească toate importurile de țiței rusesc, din martie, scrie Hotnews.

Bulgaria cumpără petrol pentru a-și alimenta rafinăria din Burgas, care are o capacitate de 190.000 de barili pe zi (bpd) și este operată de grupul Lukoil din Rusia.

Bulgaria a fost al patrulea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc pe mare în 2023, cumpărând peste 100.000 bpd. Dar, în această lună, niciun baril de petrol din Rusia nu va ajunge în portul Burgas.

Întrucât Lukoil nu mai poate furniza rafinăriei din Burgas propriul său petrol Urals, trebuie să folosească petrol din altă parte, crescând costurile.

Rentabilitatea fabricii este, de asemenea, afectată de un impozit de 60% impus de guvernul Bulgariei asupra profiturilor rafinăriei.

Până acum, în ianuarie, Burgas urmează să primească două transporturi de 70.000 de tone de țiței KEBCO din Kazahstan, o cantitate de 76.000 de tone de Basrah Light, 50.000 de tone de CPC Blend și 33.000 de tone de petrol din Tunisia, potrivit datelor LSEG.

KEBCO, un sortiment kazah exportat din porturile rusești cu aceeași calitate ca Urals, este cel mai probabil înlocuitor al petrolului rusesc în Bulgaria, au spus comercianții, adăugând că oferta sa este limitată și prețul este semnificativ mai mare decât pentru Urals.

Burgas este concepută pentru a procesa petrolul Urals și în prezent poate funcționa numai pe grad acru, ceea ce este dificil și costisitor în UE, au spus traderii.

„Piața petrolului acid din Europa este limitată din cauza lipsei de petrol Urals și Kurd”, a spus unul dintre traderi.

Exporturile de petrol din regiunea Kurdistan a Irakului au fost suspendate din primăvara trecută.

Lukoil a declarat că își revizuiește strategia cu privire la activele din Bulgaria și că ar lua în considerare vânzarea acestora. (News.ro)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău