Bulgaria nu mai ține cont de priorități la vaccinare

  • 25 Februarie 2021 16:15
Bulgaria nu mai ține cont de priorități la vaccinare

Bulgaria este prima țară din Uniunea Europeană care nu mai aplică o strategie cu grupe prioritare la vaccinarea împotriva COVID-19, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Sofia și-a schimbat abordarea după ce nu a reușit să convingă suficiente persoane din categoriile cărora li se dădea prioritate - personalul medical, din învățământ și din serviciile de asistență socială. Numai o treime din cei înscriși pe liste s-au prezentat la centrele de vaccinare.

În Bulgaria, rata de vaccinare este cea mai mică din UE: au primit cel puțin o doză de vaccin doar 168.000 de oameni, adică 2,4% din populație, în timp ce media în Uniune este de 4,2%.

În aceste condiții, guvernul condus de premierul Boiko Borisov a desființat prioritățile la vaccinare în momentul în care a venit rândul pentru cei cu vârste sub 65 de ani și pentru bolnavii cronici.

Ca urmare a deciziei, de la sfârșitul săptămânii trecute în fața spitalelor din Sofia s-au format cozi. Șefa unei policlinici din capitală arăta că "situația s-a schimbat radical. Înainte, trebuia să rugăm oamenii să se vaccineze. Acum, echipele sunt foarte ocupate".

Joi deja nu mai erau doze de vaccin disponibile și în marile orașe accesul general la imunizare a fost suspendat temporar în marile orașe.

Ministrul sănătății, Kostadin Anghelov, și-a exprimat indignarea față de întârzierea livrărilor de vaccin AstraZeneca; el a criticat și guvernul din care face parte, afirmând ironic, zilele trecute, că "avem conducători formidabili: au deblocat sistemul creând un haos monstruos!", consemna ziarul Segan, preluat de AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău