Bulgaria își va trimite bolnavii de COVID în străinătate. Sistemul sanitar, aproape de colaps

  • 24 Octombrie 2021 12:36
Bulgaria își va trimite bolnavii de COVID în străinătate. Sistemul sanitar, aproape de colaps

Autoritățile din Bulgaria au anunțat sâmbătă că urmează să trimită în străinătate pacienți bolnavi de COVID-19 după ce al patrulea val al pandemiei a copleșit capacitatea sistemului său sanitar.

Ministrul sănătății, Stoicio Katsarov, a avertizat că vor fi „probleme uriașe” în cazul în care curba contaminărilor nu scade în următoarele 10-15 zile.

„Capacitatea noastră în ceea ce privește personalul și ventilatoarele este aproape epuizată, va trebui să căutăm ajutor în străinătate”, a spus el la postul de televiziune Nova TV. „Se poartă discuții cu UE pentru a transfera pacienți în alte țări, dacă se va ajunge acolo”, a adăugat ministrul bulgar, care a mai spus că nu este exclus un nou lockdown, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În pofida introducerii necesității prezentării certificatului de vaccinare în restaurante și centre comerciale, experții estimează că valul actual ar putea provoca între 5.000 și 9.000 de infectări zilnice în următoarele două săptămâni, într-o țară cu o populație de 6, 9 milioane de locuitori.

Bulgaria și România au cele mai scăzute rate de vaccinare din UE ca urmare a gradului ridicat de răspândire a teoriilor conspirației și a neîncrederii populației în autorități. Doar 24% din bulgari și 33% din români s-au vaccinat complet.

Centrele de vaccinare din Bulgaria au raportat o creștere a numărului de persoane care au venit să se vaccineze după anunțarea, joi, a introducerii certificatului verde. Astfel, de trei ori mai multe persoane s-au vaccinat vineri față de săptămâna precedentă. 

România, unde valul patru al pandemiei face ravagii, deja a primit ajutor din UE și a transferat pacienți în Ungaria, Polonia și Austria.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, sâmbătă, în care a spus că România se confruntă cu o catastrofă și a îndemnat din nou la vaccinare. „Spitalele sunt arhipline, medicii, personalul medical lucrează non-stop, locuri la terapie intensivă nu mai sunt disponibile. Vorbim despre o catastrofă, o situație disperată în care am primit deja sprijin de la opt state europene”, a declarat președintele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău