Bulgaria îndeamnă la negocieri, după ce Rusia a anunțat desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus

  • 26 Martie 2023 18:53
Bulgaria îndeamnă la negocieri, după ce Rusia a anunțat desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus

Vicepreședinta Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia și Ucraina, după anunțul președintelui rus Vladimir Putin că Rusia va desfășura în Belarus arme nucleare tactice, ca reacție în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit, transmite Agerpres.

Situația devine "tot mai periculoasă și înfricoșătoare ", a remarcat Ilijana Iotova, adăugând că din acest motiv și președintele bulgar Rumen Radev cere încontinuu negocieri. Aceasta este dorința Bulgariei, întrucât armele tot mai multe conduc la decizii imprevizibile și acum amenințarea este reală, a explicat ea.

"Dar sper că în cele din urmă rațiunea va prevala. Și că în acest caz este vorba mai mult despre amenințări decât despre acțiuni reale", a mai spus vicepreședinta bulgară.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staționate în Belarus, o noua escaladare a tensiunilor între Moscova și Occident.

Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns față de intenția Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a susținut că Rusia nu face astfel nimic "neobișnuit", întrucât Statele Unite au "desfășurat de mult timp" arme nucleare în țările cu care sunt aliate.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi și ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obține astfel de muniții. "Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze", dar deocamdată nu au fost folosite, a spus președintele rus.

Ministerul britanic al apărării a anunțat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conțin uraniu sărăcit.

Munițiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak și în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficiență deosebită în perforarea blindajelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău