Bulgaria expulzează un diplomat rus după o anchetă cu privire la activități de spionaj

  • 28 Octombrie 2019 18:12
Bulgaria expulzează un diplomat rus după o anchetă cu privire la activități de spionaj

Bulgaria a cerut Rusiei să recheme în țară un diplomat de la misiunea sa din Sofia după ce procurorii l-au acuzat pe secretarul unu al ambasadei de a fi implicat în activități de spionaj de peste un an în această țară balcanică, informează luni Reuters, preluat de Agerpres.

Ministerul bulgar de Externe menționează într-un comunicat că a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Sofia vineri, după ce a fost informat de către procurori și serviciile de informații despre activitățile suspecte al diplomatului rus pe teritoriul Bulgariei, cerând rechemarea lui la Moscova până luni seara.

Agenția de presă rusă TASS informează că procuratura din Bulgaria a anunțat luni că a deschis un dosar penal împotriva unui diplomat rus, acesta fiind acuzat de spionaj.

'Procuratura a deschis un dosar penal pentru infracțiune împotriva republicii față de un cetățean străin care, din septembrie 2018, culege informații cu scopul de a le transmite unui stat străin, aceste informații constituind secret de stat și vizând interesele Bulgariei, UE și NATO', se menționează în comunicatul procuraturii, citat de agenția de presă rusă.

Întrucât angajatul Ambasadei Rusiei la Sofia beneficiază de imunitate diplomatică, urmărirea sa penală a fost suspendată, conform aceleiași agenții de presă.

Ministerul de Externe bulgar a indicat că, după o discuție avută vineri cu ambasadorul Rusiei la Sofia, diplomatul respectiv a părăsit deja teritoriul Bulgariei.

'Partea bulgară și-a exprimat dorința ca angajatul ambasadei să fie rechemat (în Rusia) până la sfârșitul zilei de luni. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei, persoana în cauză a părăsit deja teritoriul Bulgariei', se menționează într-un comunicat al diplomației de la Sofia, citat de TASS.

Ministerul de Externe rus nu a făcut nicio declarație deocamdată. Nici ambasada rusă la Sofia nu a făcut vreun comentariu în acest caz, conform agențiilor de presă citate.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
5
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:6,2 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
1
Wed
4

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău