Bulgaria dorește să se alăture programului UE de achiziții comune de muniție pentru Ucraina
-
16 Iunie 2023 17:43
Noul ministru bulgar al apărării, Todor Tagarev, a declarat că țara sa dorește să își intensifice sprijinul pentru eforturile Uniunii Europene de a furniza Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a continua să se apere în fața invaziei ruse, anunță Politico Europe citat de caleaeuropeană.ro.
Miniștrii apărării din cadrul NATO se reunesc joi și vineri la Burxelles pentru a discuta despre modul în care poate fi sporită capacitatea industrială a alianței pentru a sprijini Kievul, abordând, în egală măsură, și capacitățile de apărare și descurajare, în pregătirea unui summit-cheie care urmează să se desfășoare luna viitoare pe flancul estic, la Vilnius.
Mniunea Europeană a ajuns la un acord pentru a furniza Kievului proiectile și rachete până în luna martie a anului viitor, convenind să disloce imediat muniție din stocurile statelor membre, care sunt despăgubite parțial pentru eforturile lor.
Acesta din urmă au fost de acord să aloce 1 miliard de euro pentru această parte a planului și încă 1 miliard de euro pentru o schemă comună de achiziții pentru a furniza cartușe Ucrainei și pentru a-și reface stocurile. Comisia a propus, de asemenea, o inițiativă de 500 de milioane de euro pentru a stimula capacitatea Europei de a fabrica arme și de a îndeplini aceste obiective.
Ca parte a acestui efort, Agenția Europeană de Apărare (EDA) a lansat un proiect pentru ca statele membre să achiziționeze în comun munițiile, fie pentru a-și reface stocurile, fie pentru a le trimite în Ucraina. Până în prezent, Bulgaria a fost una dintre cele două țări din UE – Irlanda, neutră din punct de vedere militar, este cealaltă – care nu a aderat la programul AEA.
„Avem ca obiectiv clar să ne alăturăm acestei coaliții”, a declarat Todor Tagarev într-un interviu pentru POLITICO. ”Cred că vom fi capabili să furnizăm o parte din muniția necesară pentru Ucraina”, a completat acesta.
„Nu a existat nicio decizie politică”, a spus el, ”dar cu siguranță vom depune eforturi și cred că vom găsi o cale”. Anunțul reprezintă un viraj brusc din partea țării vecine, al cărei nou guvern și-a preluat mandatul săptămâna trecută, după o perioadă prelungită de instabilitate, caracterizată de cinci runde de alegeri în doi ani.
Președintele bulgar Rumen Radev, o figură considerată de unii ca fiind îngăduitoare față de Rusia și care s-a bucurat de puteri fără precedent pentru a numi guverne interimare succesive, a exclus posibilitatea de a se alătura coaliției la sfârșitul lunii martie.
În decembrie, legislatorii bulgari au dat undă verde unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina, după multe lupte interne, deși acesta s-a limitat în principal la arme mai ușoare. Cu toate acestea, țara ar fi furnizat în secret până la o treime din necesarul de muniție al Ucrainei în primele faze ale războiului cu Rusia, prin intermediari autorizați de guvernul pro-european anterior.