Bulgaria dorește ca NATO să-i apere spațiul aerian

  • 30 Septembrie 2015 18:15
Bulgaria dorește ca NATO să-i apere spațiul aerian

Guvernul bulgar a anunțat, miercuri, 30 septembrie, că dorește ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să-i apere spațiul aerian, cum o face deja pentru republicile baltice.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care flota Bulgariei de avioane de vânătoare este îmbătrânită, informează Agerpres.

Un amendament legislativ a fost înaintat 'pentru a le permite avioanelor aliate să execute sarcini de protecție a spațiului aerian bulgar', precizează Ministerul Apărării bulgar într-un comunicat.

Durata de exploatare a celor 19 avioane de vânătoare sovietice MiG-29 pe care le deține Bulgaria va expira la sfârșitul anului și Ministerul Apărării de la Sofia a avertizat că 'forțele aeriene bulgare riscă să se pomenească la mijlocul anului 2016 cu doar două avioane utilizabile'.

Sofia a semnat, la sfârșitul lui august, o scrisoare de intenție în vederea unei modernizări a aparatelor sale de zbor în Polonia. Însă societatea rusă care deține licența, RSK-MiG, s-a opus.

Bulgaria este membră a NATO din 2004. NATO asigură deja apărarea aeriană a celor trei țări baltice. De la începutul lui septembrie, România a autorizat la rândul său avioanele NATO 'să asigure poliția aerului, alături de aviația română'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău