Bulgaria, deschisă la participarea Rusiei în proiectul centralei nucleare de la Belene, pe Dunăre
-
21 Mai 2018 19:18
Bulgaria a reluat planurile de dezvoltare a centralei nucleare de la Belene și este deschisă la participarea Rusiei la acest proiect, a afirmat luni președintele bulgar Rumen Radev, după discuții la Moscova cu premierul rus Dmitry Medvedev, transmite Reuters.
Rumen Radev, care a început luni o vizită de două zile în Rusia, este primul șef de stat bulgar care se întâlnește cu un omolog rus după zece ani.
În 2008, compania rusă Atomstroyexport și compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia.
De asemenea, Sofia se confruntă cu presiuni din partea Washingtonului și Bruxelles-ului pentru a-și limita dependența energetică față de Rusia.
Săptămâna trecută, Guvernul bulgar a decis să ceară Parlamentului de la Sofia să ridice o interdicție referitoare la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, în condițiile în care se pregătește să atragă investitori străini pentru relansarea proiectului.
Există deja un anunț privind reluarea proiectului centralei nucleare de la Belene, care implică tot atât de bine și participarea Rusiei, le-a declarat jurnaliștilor Radev, după întâlnirea cu Medvedev.
Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a declarat că se intenționează organizarea unei licitații până la finele anului pentru a desemna un investitor strategic la viitoarea centrală nucleară, ale cărei costuri sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de euro.
Și compania chineză de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a confirmat că este interesată de acest proiect.
În România, la jumătatea anului 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 și 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica și CGNPC a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.
Sursa: Agerpres